köles

Mitől bio a bio

A biotermékek fogyasztása egyre inkább népszerűvé válik, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról,
hogy valójában mitől bio a bio és, hogy mit is jelent ez pontosan.

Mi a bio?

A bio olyan növényi vagy állati eredetű alapanyagot vagy élelmiszert jelent, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.

A valódi biotermék előállítása során, semmilyen műtrágyát, szintetikus vagy toxikus anyagot nem használnak. A tápanyag-utánpótlást csak szerves eredetű anyagokkal biztosítják (pl. komposzt, szerves trágya). A növényi károsítókat általában mechanikus úton irtják.
A kórokozókkal szemben pedig olyan természetes eredetű szerekkel védekeznek, amik nem szívódnak fel a növényekben, illetve vízzel könnyen lemoshatók.

A bio termékek előállítása magasabb költség mellett alacsonyabb hozamot ér el, mint a hagyományos (vegyszeres, műtrágyás) termesztés, ezért drágábbak. Az árkülönbséget viszont kompenzálja a magasabb minőség, továbbá az, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása egészségesebb.

Mit jelent az, hogy egy élelmiszer bio?

A késztermékben az ökológiai (bio) összetevők aránya 95-100 %. Az esetleges 5% pedig kizárólag bio alapanyagokkal nem helyettesíthető hozzávaló lehet (pl. só), de ezeknek az alapanyagoknak a használata engedélyhez kötött.A bioélelmiszerek előállítása, feldolgozása, tárolása és szállítása szigorú hazai és Európai Uniós jogszabályoknak, valamint előírásoknak felel meg, melyek betartásának ellenőrzését és a tanúsítást Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., valamint a Bio Garancia Kft. végzi.

Miért válasszam a bioélelmiszereket?

Mivel a biogazdálkodás során minden szintetikus (műtrágya, növényvédő szerek) illetve természetidegen anyag (GMO szaporítóanyag) használata tiltott, így a bioélelmiszerek beltartalmi értéke magasabb (vitamin-, tápanyag- és ásványi anyag tartalmuk) valamint fogyasztásuk bizonyítottan egészségesebb. Ezenkívül a bio termékek vásárlásával a fenntartható mező-gazdaságot és a környezetvédelmet is támogatjuk.

Bio, Biológiai és organikus élelmiszer - mi a különbség?

A bio, biológiai, öko és organikus szavak mind a biogazdálkodásból származó termékeket jelölik, így nincs különbség a jelentésük között. Ugyanakkor attól, hogy ezen megnevezések valamelyikével találkozunk a termék- vagy márkanévben, még nem biztos, hogy valóban bio élelmiszerről van szó.Ezek a megnevezések igen népszerűek, ennek ellenére előfordulhat, hogy az adott termékben csupán néhány bio összetevő található, így kizárólag akkor lehetünk biztosak, hogy valóban bio élelmiszerről van szó, ha a termék a szigorú előírások betartását igazoló hivatalos védjeggyel ellátott.

Hogyan bizonyosodhatok meg róla, hogy egy termék valóban bio?

Amennyiben biztosra szeretnénk menni, hogy bio élelmiszert vásárolunk, a termék csomagolásán keressük a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., a Bio Garancia Kft. védjegyét vagy az EU levél alakú ökológiai logóját és kódszámát.
biokontroll
Eu bio
Termékeink tanúsítását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi. Legfőbb feladatuk, hogy folyamatosan ellenőrizzék a törvényi előírásoknak való megfelelésünket.

Az EU ökológiai logójával az EU-ban előállított bio termékek egyedi azonosítót kapnak. Az ökológiai logó kizárólag azokon a termékeken használható fel, amelyeket a hivatalos ellenőrző szerv ökológiai termékként tanúsított. Ez azt jelenti, hogy a gyártás, a feldolgozás, a szállítás, valamint a tárolás szigorú feltételeinek is meg kell felelniük.