Mitől bio a bio
A biotermékek fogyasztása egyre inkább népszerűvé válik, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról,
hogy valójában mitől bio a bio és, hogy mit is jelent ez pontosan.
Mi a bio?
A valódi biotermék előállítása során, semmilyen műtrágyát, szintetikus vagy toxikus anyagot nem használnak. A tápanyag-utánpótlást csak szerves eredetű anyagokkal biztosítják (pl. komposzt, szerves trágya). A növényi károsítókat általában mechanikus úton irtják.
A bio termékek előállítása magasabb költség mellett alacsonyabb hozamot ér el, mint a hagyományos (vegyszeres, műtrágyás) termesztés, ezért drágábbak. Az árkülönbséget viszont kompenzálja a magasabb minőség, továbbá az, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása egészségesebb.
Mit jelent az, hogy egy élelmiszer bio?
A késztermékben az ökológiai (bio) összetevők aránya 95-100 %. Az esetleges 5% pedig kizárólag bio alapanyagokkal nem helyettesíthető hozzávaló lehet (pl. só), de ezeknek az alapanyagoknak a használata engedélyhez kötött.A bioélelmiszerek előállítása, feldolgozása, tárolása és szállítása szigorú hazai és Európai Uniós jogszabályoknak, valamint előírásoknak felel meg, melyek betartásának ellenőrzését és a tanúsítást Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., valamint a Bio Garancia Kft. végzi.

Miért válasszam a bioélelmiszereket?

Bio, Biológiai és organikus élelmiszer - mi a különbség?

Hogyan bizonyosodhatok meg róla, hogy egy termék valóban bio?


Az EU ökológiai logójával az EU-ban előállított bio termékek egyedi azonosítót kapnak. Az ökológiai logó kizárólag azokon a termékeken használható fel, amelyeket a hivatalos ellenőrző szerv ökológiai termékként tanúsított. Ez azt jelenti, hogy a gyártás, a feldolgozás, a szállítás, valamint a tárolás szigorú feltételeinek is meg kell felelniük.