Mitől bio a bio?

Mitől bio a bio?

A biotermékek fogyasztása egyre inkább népszerűvé válik, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról,
hogy valójában mitől bio a bio és, hogy mit is jelent ez pontosan.

Mi a bio?

A bio olyan növényi vagy állati eredetű alapanyagot vagy élelmiszert jelent, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.

A valódi biotermék előállítása során, semmilyen műtrágyát, szintetikus vagy toxikus anyagot nem használnak. A tápanyag-utánpótlást csak szerves eredetű anyagokkal biztosítják (pl. komposzt, szerves trágya). A növényi károsítókat általában mechanikus úton irtják.
A kórokozókkal szemben pedig olyan természetes eredetű szerekkel védekeznek, amik nem szívódnak fel a növényekben, illetve vízzel könnyen lemoshatók.

A bio termékek előállítása magasabb költség mellett alacsonyabb hozamot ér el, mint a hagyományos (vegyszeres, műtrágyás) termesztés, ezért drágábbak. Az árkülönbséget viszont kompenzálja a magasabb minőség, továbbá az, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása egészségesebb.

Mit jelent az, hogy egy élelmiszer bio?

A késztermékben az ökológiai (bio) összetevők aránya 95-100 %. Az esetleges 5% pedig kizárólag bio alapanyagokkal nem helyettesíthető hozzávaló lehet (pl. só), de ezeknek az alapanyagoknak a használata engedélyhez kötött.A bioélelmiszerek előállítása, feldolgozása, tárolása és szállítása szigorú hazai és Európai Uniós jogszabályoknak, valamint előírásoknak felel meg, melyek betartásának ellenőrzését és a tanúsítást Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., valamint a Bio Garancia Kft. végzi.

Miért válasszam a bioélelmiszereket?

Miért válasszam a bioélelmiszereket?

Mivel a biogazdálkodás során minden szintetikus (műtrágya, növényvédő szerek) illetve természetidegen anyag (GMO szaporítóanyag) használata tiltott, így a bioélelmiszerek beltartalmi értéke magasabb (vitamin-, tápanyag- és ásványi anyag tartalmuk) valamint fogyasztásuk bizonyítottan egészségesebb. Ezenkívül a bio termékek vásárlásával a fenntartható mező-gazdaságot és a környezetvédelmet is támogatjuk.

Bio, Biológiai és organikus élelmiszer - mi a különbség?

Bio, Biológiai és organikus élelmiszer - mi a különbség?

A bio, biológiai, öko és organikus szavak mind a biogazdálkodásból származó termékeket jelölik, így nincs különbség a jelentésük között. Ugyanakkor attól, hogy ezen megnevezések valamelyikével találkozunk a termék- vagy márkanévben, még nem biztos, hogy valóban bio élelmiszerről van szó.Ezek a megnevezések igen népszerűek, ennek ellenére előfordulhat, hogy az adott termékben csupán néhány bio összetevő található, így kizárólag akkor lehetünk biztosak, hogy valóban bio élelmiszerről van szó, ha a termék a szigorú előírások betartását igazoló hivatalos védjeggyel ellátott.

Hogyan bizonyosodhatok meg róla, hogy egy termék valóban bio?

Hogyan bizonyosodhatok meg róla, hogy egy termék valóban bio?

Amennyiben biztosra szeretnénk menni, hogy bio élelmiszert vásárolunk, a termék csomagolásán keressük a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., a Bio Garancia Kft. védjegyét vagy az EU levél alakú ökológiai logóját és kódszámát.

biokontroll
Eu bio
Termékeink tanúsítását a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi. Legfőbb feladatuk, hogy folyamatosan ellenőrizzék a törvényi előírásoknak való megfelelésünket.

Az EU ökológiai logójával az EU-ban előállított bio termékek egyedi azonosítót kapnak. Az ökológiai logó kizárólag azokon a termékeken használható fel, amelyeket a hivatalos ellenőrző szerv ökológiai termékként tanúsított. Ez azt jelenti, hogy a gyártás, a feldolgozás, a szállítás, valamint a tárolás szigorú feltételeinek is meg kell felelniük.