Súlyosbodó élelmiszer pocsékolás
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének jelentése szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert, vagyis az éves termelés egyharmadát pocsékoljuk el, vagy dobjuk ki felhasználás nélkül. A legnagyobb pazarlást a gyümölcsök és zöldségek, illetve a gumós és gyökeres növényeknél találták. A pazarlás főleg a nyugati országokban sokkoló, Európában és Észak-Amerikában ugyanis minden állampolgár 95-115 kilónyi ételt dob ki évente. Főként a fogyasztók viselkedése és a nagyipari termelés jelentik a gondot: a lejárati dátumok és a minőségi előírások betartása miatt sok étel kerül a szemétbe, mikor azoknak még semmi bajuk sincs, ráadásul a különböző marketingfogások is vásárlásra bíztatnak, mint például a „kettőt fizet hármat kap” akciók. „Sokkal kifizetődőbb lenne csökkenteni az élelmiszerek pazarlását, mint növelni a mezőgazdasági termelést" - összegzi eredményeit a jelentés.