Lélekpont - teljesség útján

Stresszoldás nassolással

A jelenleg kialakult helyzet alapjaiban változtatta meg életünk, az ehhez való alkalmazkodás pedig sokak számára nyugtalanságot és stresszt okoz. Megérkezett a jó idő, mégis legtöbben az otthonunkban éljük a mindennapokat szűk családi körben szeretteinktől és barátainktól elszigetelten. Ráadásul sokan otthonról dolgozunk, így a napok, valamint a munkával, tanulással, játékkal és kikapcsolódással eltöltött idő sokszor észrevétlenül összemosódik és új kihívások elé állít minket.
Stresszoldás nassolással- egészségesen

A stressz azonban hosszú távon mindenki számára ártalmas, de szerencsére vannak olyan tevékenységek, amelyek ilyenkor is segíthetnek a feltöltődésben és jobb kedvre deríthetnek bennünket.

Persze, leírhatnánk most is, hogy mozogjunk többet, hiszen a mozgás felszabadító hatása csökkenti legjobban a stresszt, vannak relaxációs technikák is, de az az igazság, hogy már magával a táplálkozásunkkal is csodát tehetünk. Minél inkább egészséges hozzávalókból készítjük el ételeinket, annál ellenállóbbak leszünk. Kevesebb E betű az ételekben, több bio vagy organikus gazdaságból származó alapanyag, és máris jobban leszünk.

Sőt! Elárulunk egy óriási titkot! Az evés határozottan segít a feszültség csökkentésében, örömérzettel tölt el, ellazít. Igazából pedig a nassolás, amely leginkább rágcsálás szokott lenni az egyik legjobb stresszoldó módszer. A rágcsálással együtt járó ritmikus szájmozgás kifejezetten megnyugtató tevékenység. Jó, jó, most mondhatná bárki, hogy a nassolás súlyfelesleget okoz, ez tovább növeli a szorongásunkat, káros az egészségünkre. De nem! Rágcsálni lehet határozottan egészséges dolgokat is. Amúgy magának a cukormentes rágóguminak is van ilyen hatása, de attól ugye nem múlik el az a hirtelen jött kis éhség, ahhoz kell valami több is. Valami, ami laktató, könnyen emészthető, de mégis tápláló. Ilyen gabona a köles, amely ráadásul gluténmentes, és az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag. A és B vitamin mellett lecitint,  káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Ráadásul az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, könnyen emészthető, rostdús, úgyhogy tulajdonképpen bárki fogyaszthatja.

Már 23 éve, hogy a Biopont közel féléves kísérletezés után sikerrel extrudálta a kölest. Gyakran használjuk ezt a szót, úgyhogy fejtsük is meg: az extrudálás a gabonák masszává tömörítése, amelynek során veszítenek a nedvességtartalmukból, viszont felvesznek bármilyen formát, például golyóbisok lesznek belőlük. Kölesből készült hasonló termék nem nagyon van a világban, így ezt akár hungarikumnak is nevezhetjük. A kalóriaszegény csemege fénysebességgel lett a kisgyerekek, majd később a vonalaikra vigyázó, ám mégis nassolni kívánó hölgyek és urak kedvence is. Sok vízzel fogyasztva remekül csillapítja az éhségérzetet.

A stressz persze egyaránt érinti azokat, akik édesszájúak, meg azokat is, akik inkább a sós ízeket kedvelik. A Biopontnál azonban mindenki hamar rálel a kedvencére, hiszen a népszerű, nyári grill partykat idéző, füstös ízvilágú barbecue ízesítésű, a sajtos-hagymás, a tardícionális fűszerezésű magyaros, valamint az istenien finom mogyorós mellett a kakaós és fahéjas kölesgolyók is elérhetők a kínálatban.

Ez az időszak kihat étkezési szokásainkra is, így előfordulhat, hogy unalmunkban vagy a bizonytalanság és idegeskedés miatt túlzásba visszük a nassolást. Fontos azonban, hogy ilyenkor is törekedjünk a mértéktartásra és odafigyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra!

Bio nassolnivalókat itt találsz!