Lélekpont - teljesség útján

Láss, ne csak nézz!

Ha tükörbe nézünk, ismerős alak tekint vissza ránk. Némi gyakorlással azonban megtanulhatjuk, hogy mást is lássunk, mint az arcunkat vagy a testünket.
Az emberi testet energiaburok veszi körül, mely szoros összefüggésben áll a csakráknak nevezett energiaközpontokkal.
Láss, ne csak nézz!

Ha tükörbe nézünk, ismerős alak tekint vissza ránk. Némi gyakorlással azonban megtanulhatjuk, hogy mást is lássunk, mint az arcunkat vagy a testünket.

Az emberi testet energiaburok veszi körül, mely szoros összefüggésben áll a csakráknak nevezett energiaközpontokkal. Ezek azok a területek, ahol különösen érezzük energiáinkat, ahol felvesszük és feldolgozzuk a külvilág impulzusait. A csakrák működését megismerve, rendszeres gyakorlással harmonizálhatjuk azok működését, s így pozitív módon befolyásoljuk közérzetünket, energetikai állapotunkat.

 

Speciális fotóberendezés segítségével vagy egy kis gyakorlással képesek vagyunk mi magunk is meglátni a testünk körül vibráló, sugárzó gyűrűkhöz hasonló, egymással összevegyülő színekből álló fényjelenséget, az aurát. Az emberi aura egyénenként eltérő, hatással vannak rá gondolataink, érzelmeink, életstílusunk, viselkedésünk és tevékenységeink. Az aura nagyon sok mindent elárul „tulajdonosáról”, értelmezhetjük életünk aktuális egyenlegeként, de életrajzként is.

 

AZ AURA SZÍNEI

Akár tudatában vagyunk, akár nem, de nagymértékben hatással vagyunk saját és mások aurájára is. A természettel nagyobb összhangban élő népek képesek látni az aurát, műalkotásaikon gyakran ábrázolják is azt. Az aura színei a szem által látható normál tartományon kívül vannak: több mint 1400 kék, 1000 vörös, 1400 barna, 800 zöld, 530 narancssárga, 360 ibolyaszín és 12 fehér színárnyalat létezik

Egy kiegyensúlyozott ember aurája nagyon szép: fényes, vibráló, spirál alakban mozgó, a fény és a színek állandó kölcsönhatása. Mélyen spirituális embereknél a fényes halványlila-kék túlsúlya a jellemző. A kiegyensúlyozatlan csakrájú embereknél az aurát gyakran elhomályosítják az érzelmek, kaotikus örvényeket és ellenáramlatokat keltenek, melyeket a negatív érzelmek piszkos feketéi és barnái színeznek át. A részvét halvány, fényes kékeszöldje helyett például az aura mutathatja a megtévesztés szürkészöldjét. A düh fekete háttér előtt mélyvörös villanásokként jelenik meg, a féltékenység zöldesbarna háttér előtt élénkvörös felvillanó pontokként látható. Mivel auránkban minden gondolatunk és érzelmünk tükröződik, annak mérete, tisztasága és fényessége azon múlik, mennyire vagyunk képesek érzelmeinken felülkerekedni, és hogy csakráink energiája egyensúlyban van-e.

 

VÉDŐBURKOK

Az embernek három különálló, de egymást kölcsönösen átható „teste” van, melyeket a kósa néven ismert energetikai védőburkok alkotják. Ezek a burkok képezik a fizikai testet és az aurát. A durva anyagi annamaya kósa alkotja fizikai testünket, annak minden szervével és szervrendszerével. Az általunk ismert fizikai test a három alsó csakrához tartozó elemekkel (gyökércsakra: föld, keresztcsonti csakra: víz és a köldökcsakra: tűz) van kapcsolatban. A fizikai testet emellett prána (energia) szövi át, mely közvetlenül a következő burokból érkezik. A prána szállításáról több ezer csatorna, a nádik vagy meridiánok gondoskodnak.

A következő a szubtilis test vagy étermás, melyet két további test, az asztráltest és a két védőburokból álló mentáltest alkot.

A pranamaya kósa, az asztráltest, mellyel érzelmeink állnak szoros összeköttetésben. Körülbelül 25-40 cm-re terjed a fizikai testen kívül, ez alkotja a második védőburkot. Erre a területre leginkább légző gyakorlatokkal tudunk hatni.

Az asztráltest a. szív- és a torokcsakrával áll kapcsolatban.

A mentáltestet a gondolatokkal, tudatos emlékekkel kapcsolatban álló mannamaya kósa és a tudatalatti rétegeket, emlékeket tároló vijnanamaya kósa alkotja.

A mannamaya kósa, az elme első védőburka, s konkrét gondolatainkat hordozza magában. Ezt a réteget prána hatja át, mely energiával látja el a gondolatokat. Az asztráltesthez hasonlóan ez a burok is a szív- és a torokcsakrával áll kapcsolatban.

A magasabb elmével összefüggésben álló vijnanamaya kósa az elvont elképzelésekhez, gondolatokhoz kapcsolódik. Ez a védőburok különösen aktív, ha álmodunk. Bár a legtöbb esetben alvás közben erről nincs tudomásunk, e tevékenységet bizonyos álomtechnikákkal erősíthetjük. Ez a burok a homlokcsakrával, az intuíció székhelyével áll kapcsolatban. Ezek a mentális védőburkok különböző színű fényvillanásokként mutatkoznak, melyek az egyes csakrák színképéhez igazodnak, és az azokban jelen lévő energiákat tükrözik.

A harmadik, kauzális testet az anandamaya kósa alkotja. Ez a kozmikus, az egyéni tudaton túli, közös egységes tudat szintje. Ezt a legkülső védőburkot, az öröm vagy gyönyör védőburkát rendkívüli kifinomultság jellemzi, s a mindent körülvevő univerzális mezőből nyer kozmikus, gyógyító energiát.

A kauzális test a koronacsakrával áll kapcsolatban. Spirituálisan fejlett embereknél a színe halványkék, kevés ibolya árnyalattal. Ez a védőburok magában hordozza jelenlegi inkarnációnk okát, valamint az összes információt minden korábbi életünkről.

 

Az aura rétegeinek mérete a tulajdonosuk fejlettségétől függően különböző lehet. Az egyes burkok sűrűsége a testtől kiindulva folyamatosan csökken. Az egészséges ember aurája fényes, ragyogó, élénk színű, mozgás hatására vibrálni látszik. Az aurában tapasztalt eltérések testi-lelki betegségekre is utalhatnak, melyeken az adott csakra harmonizálásával, energetizálásával segíthetünk.

—Kajtár-Schneider Krisztina