Ígéretes diéta
Ígéretes diéta
A tudatosan megválasztott, természetes eredetű, egészséges szempontokat figyelembe vevő, alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása számtalan előnnyel jár a szervezet számára, ez nem kétséges. Hívhatjuk akár diétának is. A kalóriamegvonás jó hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre is. A brit Newcastle Egyetem munkatársai tudományosan is igazolták, hogy nyolchetes, napi 600 kalóriás diétával pozitív eredményeket lehet elérni e betegség terén is.
A böjt lehet a megoldás
A vizsgálat egyik figyelemre méltó tapasztalata az volt, hogy a 8 hétig rendkívül alacsony kalóriatartalmú étrenden élő emberek közül hétben három hónap elteltével teljesen megszűntek a cukorbetegség tünetei, hasnyálmirigyük és májuk zsírtartalma újra normális volt.
A vizsgálatba bevont 11 önkéntes mindegyikénél a megelőző négy éven belül diagnosztizálták a 2-es típusú cukorbetegséget. A vizsgálat során nyolc hétig csak diétás italt és keményítőt nem tartalmazó zöldségeket vehettek magukhoz a résztvevők, összesen napi 600 kalória energiatartalommal. A kutatás vezetője figyelmeztet, hogy önállóan senki ne kezdjen ilyen diétába.
Mértéktartó étkezés és megelőzés
Zsíros ételek kerülése
Semmit ne süssünk zsírban, pároljunk, főzzünk, válasszuk a nyers étkezést. Tejtermékből válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat. Zsíros sajtok helyett a mozarellát vagy lágy sajtokat válasszuk.
Lakjunk jól gluténmentes szénhidrátokkal
A gluténmentes szénhidrátok segítenek az éhséget megszüntetni, laktatóak. Ilyen a főtt burgonya, a kásák (köleskása, rizskása, szezám és lenmagpehelyből készült kásák), a barnarizsek, a gluténmentes tésztafélék, rizstészták. Választhatunk babot, lencsét, borsót is, mint önálló éltelt. A szénhidrátokhoz ne együnk fehérjét, együk ezeket párolt vagy nyers zöldségekkel.
Naponta friss zöldség, gyümölcs
A zöldségek, gyümölcsök kellő energiát, rostot jelentenek, tisztítanak, felépítenek, könnyen emészthetők és élő energiával látják el a szervezetet.
Semmi cukor
A cukrok, cukrozott élelmiszerek és italok tiltólistán vannak a cukorbetegség e formájában. Helyettük választható a xukor, az eritritol, a xylitol és a stevia. Nagyon alacsony a glikémiás indexük, válasszuk ezeket, ha édesre vágyunk.
Váltsunk zsírszegény fehérjékre
A párolt, sovány húsok, halak, tojás mellé iktassunk be növényi eredetű fehérjéket, mint a hüvelyesek, gesztenye, szójafehérje, melyek kevesebb zsírt, több rostanyagot tartalmaznak.
BT