Lélekpont - teljesség útján

HOMOKTÖVIS – A TERMÉSZETES MULTIVITAMIN

A homoktövis igazi jollyjoker a természetes immunvédelem palettáján. Sokféle módon fogyasztható, és szinte felsorolhatatlan jótékony hatással rendelkezik. Télvíz idején pedig, mikor immunrendszerünk folyamatos támogatásra és segítségre szorul, különösen ajánlott, hogy rendszeresen fogyasszuk és élvezzük az előnyeit.

A homoktövis igazi jollyjoker a természetes immunvédelem palettáján. Sokféle módon fogyasztható, és szinte felsorolhatatlan jótékony hatással rendelkezik. Télvíz idején pedig, mikor immunrendszerünk folyamatos támogatásra és segítségre szorul, különösen ajánlott, hogy rendszeresen fogyasszuk és élvezzük az előnyeit.

 

A kínaiak nem véletlenül nevezik a homoktövist a gyógyító növények királynőjének. Ősidők óta jól ismerik és használják, akárcsak a tibetiek és a mongolok. Már a VIII. században klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Az egyik legrégebben használt gyógynövény, az egészség tárának is nevezik. Több mint 190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz.

 

A NÖVÉNY JELLEMZŐI

A homoktövis sűrű, ágas-bogas növény, amely 1,5-3 méter magasra is megnő. Lombhullató, szélporozta cserje, ezt az ültetésénél figyelembe kell venni. Hajtásai tövisesek, termése narancssárga bogyó. A talaját tekintve nem igényes, viszont a napot nagyon szereti. Gyümölcsöt 2-4 éves korától hoz. Termése tojásformájú, 7-9 mm átmérőjű, augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ilyenkor még kesernyés, savanykás, dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik. A téli hideget jól viseli, a fagy nem károsítja. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztjuk. Különleges, karakteres illata nem mindenki számára kellemes.

 

GYÓGYHATÁSAI

C-vitamin tartalma kiemelkedő, tízszerese a citroménak! A világon jelenleg ismert négy legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs között tartják nyilván. Gazdag A-, E-, B1- B2- F-vitaminokban, karotinoidokat, flavonoidokat, káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Magas antioxidáns tartalma miatt daganatgátló hatású. Gyógyszeralapanyagként is hasznosítják, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.

 

MIRE AJÁNLOTT?

  • Elsősorban az immunrendszer erősítésére, általános roboráló szerként. Nagyon hatásos például influenzajárvány idején;
  • Allergiák, például szénanátha esetén;
  • Betegség utáni lábadozás időszakában;
  • Daganatgátló, sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések kezelésekor kiegészítésként;
  • Fogyókúrázók számára is kiváló, mivel zsíroldó hatása is van;
  • Érrendszeri betegségeknél, a szív funkcióinak javítására;
  • Máj tisztítására májregeneráló hatása miatt;
  • Hasnyálmirigy és tüdőbetegségeknél is alkalmazható;
  • Késlelteti az öregedési folyamatot, elősegíti az öregségi foltok megszűnését;
  • Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását;
  • Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást;
  • Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású;
  • Javíthatja a szemidegek működését is;
  • Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén;
  • Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő;

 

A megérett bogyók szedése a sűrű tüskék miatt rendkívül nehéz, időigényes munka. A gyümölcsbogyókat kézzel szedik és válogatják, majd kíméletes eljárással préselik. Így a belőle készült termékek tartalmazzák a bogyó húsának levét és a benne lévő olajokat. Feldolgozva ivólé, dzsem, bor, likőr, szörp, zselé, héj- és magőrlemény, sőt olajtermék is készül belőle. A homoktövis gyógynövényből készült termékeket nem csak a már meglévő betegségek ellen ajánlott fogyasztani, hanem mindennapos üdítőként és ételként is, hiszen nagyon fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, a prevencióban.