Lélekpont - teljesség útján

CSOKOLÁDÉ MINDÖRÖKKÉ

Csokoládé nélkül márpedig élni nem lehet. A csokoládé az ünnepek és a mindennapok része, általában bűntudattal majszoljuk, épp csak egy kockát, na jó, még egyet, de tényleg ez az utolsó… Végül lelkiismeretfurdalással tekintünk az üres csokis papír felé. A jó hír, hogy mostantól nem kell bűntudatot éreznünk, a csokoládé jót tesz, sőt, önismeretre tanít!
CSOKOLÁDÉ MINDÖRÖKKÉ

Csokoládé nélkül márpedig élni nem lehet. A csokoládé az ünnepek és a mindennapok része, általában bűntudattal majszoljuk, épp csak egy kockát, na jó, még egyet, de tényleg ez az utolsó… Végül lelkiismeretfurdalással tekintünk az üres csokis papír felé. A jó hír, hogy mostantól nem kell bűntudatot éreznünk, a csokoládé jót tesz, sőt, önismeretre tanít!

Mostoha sorsra jutott mai diétázó világunkban a csokoládé. Miután beleástuk magunkat a vonatkozó szakirodalomba, arra vonatkozóan, hogy mennyi jótékony hatással bír igazából ez a messzi földről érkezett csemege, akár mozgalmat is indíthatnánk érte. A fogyókúrák fő ellenségének kikiáltott csokoládé ugyanis egyáltalán nem az, aminek látszik. Nem csupán édesség, hanem szívnek és léleknek menedék és melengetés, ünnep és megnyugvás is egyben. Minek kínozzuk magunkat tovább lelkifurdalással, amikor a csokoládé gyógyír és mértékkel fogyasztva minden napunknak adhat egy cseppnyi melegséget és jó érzést?

 

Boldogság, gyere haza

Este hazaesve, fáradtan, leroskadva az első utunkba kerülő ülőalkalmatosságra, csak arra vágyunk, hogy pihenjünk, de hol van még a nap vége? Vár a háztartás, a mindennapi rutin és a gyerekek körüli teendők. De jól esne most egy falat csoki! Csakhogy ilyenkor az eszünkbe villan, hogy igen, a csokoládé egy csepp napsugarat hozna az életünkbe, csakhogy abba a szűk feketébe is szeretnék végre beleférni, ami motivációs ruhadarabként áll a szekrényben, és még mindig nem tudjuk felhúzni a cipzárt. A csokoládé bármilyen nehéz nap végén örömérzetet garantál. Miért önt el minket a csokoládétól a boldogság? Nincs ebben semmi misztikus, vagy megfoghatatlan, pusztán biológiai okai vannak. Amikor csokit eszünk, endorfin szabadul fel a testünkben, ami serkentő hatással van az agyra, javítja a hangulatunkat, jótékony erőt ad és az örömtől akár az eufóriáig terjedő érzéseket kelt. Egy falatnyi csokoládé, és az endorfin hormon máris szétárad testünkben, pont úgy, mint amikor szerelembe esünk. Ilyenkor agyunk bizonyos vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek érzelmeink és kedélyállapotunk szempontjából meghatározóak. Tudósok felfedezték, hogy a csokoládé éppen ezeket a vegyi anyagokat tartalmazza, valóban ezek által lesz részünk abban a bizonyos kellemes érzésben a csokoládé élvezetekor.

Kedélyjavító hatására a téli, sötét időszakban nagyobb szükségünk van, mint bármikor máskor, éppúgy, mint szerelmi csalódás esetén. A javaslat ilyen esetben a minél magasabb kakaó tartalmú csokoládé, amiből már egész kevés is elég ahhoz, hogy csalódottságunk vagy levertségünk enyhüljön. Kiegyensúlyozottabbak és könnyedebbek lehetünk napi egy-két kocka igazán jó, minőségi csokoládétól. Az elhízáshoz nem a csokoládé, hanem ezernyi más étel vezet. Miért pont attól fosztanánk meg magunkat, ami a lelkünkre a legjobb hatással van? A csokoládé az istenek ajándéka, a csokoládé energia, életerőt ad, és segít összhangba kerülnie önmagával.”

 

Stresszkezelés csokoládéval

Ne feledkezzünk meg a csokoládé egyik további jótékony hatásáról sem.  A mindennapos rohanásban elveszünk, stresszfaktorunk a nap folyamán többször az egekbe szökik. A csokoládé által felszabadult endorfinjaink a központi idegrendszerre hatnak, és éberebbé, fesztelenebbé tesznek minket. A csokoládénak már az illatától is lelassulnak az

agyhullámok, amitől nyugodtabbak leszünk, és átéljük a feszültségmentes éberség kellemes állapotát. Egyszerűbb és kellemesebb módja a stressz és feszültség kezelésének egy kocka csokoládé, mint bármilyen nyugtató bekapkodása. Testileg-lelkileg simogatóan hat, ráadásul az igazán minőségi csoki az egészségünket is szolgálja. Nem véletlen, hogy szeretteinknek és kedvesünknek is gyakran csokoládét ajándékozunk, hiszen legbelül tudjuk, hogy egy darabka boldog ellazultságot, egy pillanatnyi megállást a nagy rohanásban, egy cseppnyi önzetlen szeretet és élvezetet nyújtunk át ilyenkor. A mértékkel fogyasztott csokoládé nem csak boldogságot és kiegyensúlyozottságot hoz, hanem még önismeretre is tanít. Bármilyen furcsán is hangzik elsőre, minden csokoládénak megvan a maga jelentése, üzenete, nem véletlen tehát, hogy mikor épp melyiket kívánjuk meg. Tudatosan táplálkozva, tudatosan választva és a mennyiség helyett a minőséget szem előtt tartva a csokoládé élményekkel és örömökkel gazdagíthatja mindennapjainkat. – K.G.