Lélekpont - teljesség útján

BÖJTÖLJÜK KI A TAVASZT!

Egy ősi kínai mondás szerint „a leghasznosabb étel az, amit nem eszünk meg”. A tavasz ideális időszak a kellően átgondolt, tudatos böjtölésre, a testi, lelki és szellemi megtisztulásra. A zsírpárnákon kívül megszabadulhatunk a nyomasztó érzelmeinktől és gondolatainktól is.

Egy ősi kínai mondás szerint „a leghasznosabb étel az, amit nem eszünk meg”. A tavasz ideális időszak a kellően átgondolt, tudatos böjtölésre, a testi, lelki és szellemi megtisztulásra. A zsírpárnákon kívül megszabadulhatunk a nyomasztó érzelmeinktől és gondolatainktól is.

 

A legtöbb betegség gyógyulásának érdekében a szervezetet először méregteleníteni kell, majd megfelelő mennyiségű vízzel ellátni, valamint élő (lúgos) táplálékkal táplálni, hogy megszűnjön a káros savasodás. A mai kor embere sokkal többet eszik, mint amire szüksége lenne, és a túlzott mértékben elfogyasztott táplálék is méreganyagként viselkedik. Ráadásul olyan anyagokat visz be a szervezetébe, amiknek feldolgozására már nem képes (túlfinomított, hőkezelt, kiszárított, élettelen,- tehát életerő nélküli - termékek). A védekezés egyértelmű. A „veszélyes hulladékot” szervezetünk zsírba csomagolva raktározza el oda, ahova éppen tudja.

 

Böjti hagyományok

„A böjt kés nélküli operáció” mondta Rudolf Breuss, aki hosszú élete során emberek százezreinek adta vissza az egészségét böjtkúráival. Mindenek előtt leszögezendő: a böjt nem azonos a koplalással! A különböző vallások mind előírnak az ember számára kötelező böjtöket – megtisztulási célból. Pontosan ez az, ami megkülönbözteti a koplalástól, hiszen ez alatt az idő alatt, nem csak testi, hanem lelki és szellemi megtisztulást is végzünk. A böjt ideje alatt semmilyen ételt nem lehet fogyasztani, csak és kizárólag folyadékot. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a szervezetünk vésztartalékra kapcsol és külső táplálék híján, a felhalmozott belsőt hasznosítja. Mivel ilyenkor először a beteg sejteket, majd a zsírt (energia) építi le, érthetővé válik Breuss okos megfigyelése. Természetesen tilos minden „élvezeti szer”, mert ilyenkor még alaposabb rombolást végezhet, mint egyébként! Leáll az emésztőrendszer, lélegzethez jut a gyomor, tisztul a máj, pihen a szervezet. Az immunrendszer azonban kemény munkát végez, hiszen ilyenkor előkerülnek a gondosan „zsírba csomagolt” méreganyagok, amiktől azonnal igyekszik is megszabadulni. Ezek az anyagok gyors lefolyású (akár csak néhány órás) betegségek jeleit indukálják, nem kell megijedni tőle. Ezért fontos a fokozott folyadékbevitel, hogy a kiválasztó szervek (főleg a vese) segítségével minél előbb kilúgozódjék ez a sok káros anyag.

 

Böjtölési módszerek

A böjtöket éppen ezért az alkalmazott folyadékbevitel alapján szokás osztályozni. Létezik gyümölcslé-, víz-, gyógytea-, zöldség és gyümölcslé-, stb. alapú kúra. Ha lehet, a zöldséget gyümölccsel ne keverjük, ami alól csak az alma kivétel, mely igen jól összefér mindennel. A friss gyümölcslé egyrészt az ásványi anyagokat beépíthető, természetes formában tartalmazza, másrészt a benne levő élő víz ideális szervezetünk számára az információátadás szempontjából. A böjt alatt csökkenhet a vérnyomás, emiatt szédülés, ájulás is bekövetkezhet. Az intenzív méregtelenítés miatt rosszullét, hányinger, erős izzadás is felléphet. Ezek természetes velejárói a tisztulásnak. Gyermek, várandós anya, legyengült állapotú ember ne böjtöljön. Akinek olyan betegsége van, ami miatt gyógyszert szed, konzultálja meg böjtölésben járatos szakemberrel annak elhagyását, és kérje ki tanácsát a böjtölést illetően.

Mivel ez idő alatt nem eszünk sós ételeket, nem kerül be a szervezetbe felesleges Na+ ion (pl. a konyhasóból), ezért csökken a sejtek vízmegkötése és a saját fehérje, illetve a zsírbontás következtében, határozott súlycsökkenés következik be, ami nem végcélja, hanem kellemes velejárója a böjtnek. A fehérjebontás következménye miatt, a vérnek időlegesen magas húgysav-szintje alakulhat ki, ezért az ízületi betegek ne hagyják el a gyógyszerüket.

 

Hány napig böjtöljünk?

A legrövidebb, de már eredményes böjt ideje: 5 nap. A leghosszabb, ami maradandó károsodás nélkül elviselhető: 42 nap, de ezt több, rövid böjti felkészülésnek kell megelőznie, és csak a böjtölésben járatos szakember felügyelete mellett végezhető!

Kezdjük először azzal, ami megkülönbözteti a szimpla koplalástól – a szellemiséggel. Már az időpont kiválasztása is fontos: teliholdkor, fogyó hold kezdetekor érdemes belekezdeni. Ilyenkor kapja az ember a legnagyobb kozmikus segítséget. Ha megoldható végezzük egyedül, a világtól elvonultan, hogy minél jobban tudjunk saját magunkkal foglalkozni. A böjtölő lelkiállapota zaklatott (főleg az első 3 napon, amíg a szervezet az éhségjelzéseket elég intenzíven küldözgeti). Ha munka mellett végezzük, akkor napközben teljesen merüljünk el benne, majd utána sokat sétáljunk jó levegőn és olvassunk olyan írásokat, amelyek segítik a szellemi fejlődésünket. Aki tud, az meditáljon, vagy imádkozzon. Észrevehető lesz a fogékonyság, az érzékenység növekedése.

 

NAPIREND BÖJTÖLŐKNEK

2 nap előkészítés

A példaként említett 5 napos böjt 3 szakaszra bontható.

Bevezetőként 2 nap alatt hagyjuk el a szilárd táplálkozást, pl. úgy, hogy az első napon kb. egyharmadát együk a szokásos mennyiségnek, a másodikon pedig csak gyümölcsöt, saját magunk készítette gyümölcslevet fogyasszunk.

5 nap böjtölés

5 napon át, reggeltől délelőtt 10-ig igyunk meg 1 liter gyümölcslevet. (0,5 liter frissen készített gyümölcslé lehetőleg  egyféle gyümölcsből + 0,5 liter víz). Ha csak vizet fogyasztunk mellette, akkor a továbbiakban egész nap csak azt igyunk. Az egész napi folyadék mennyisége testsúlytól és testmagasságtól függően 3 - 4 liter legyen. Hasznos, ha napi két-három alkalommal, tisztító, méregtelenítő teakeveréket is iszunk.

Aki nehezen viseli az éhezést, vagy életében első alkalommal böjtöl, az ihat naponta 1 – 2 alkalommal böjti levest (zsiradék és só nélküli zöldségleves összeturmixolva, leszűrve – csak a leve) vagy gabonanyákot (a zöldségleveshez hasonlóan gabonapehelyből). Végig nagyon fontos a béltisztítás, ami legjobban a napi (reggel 5-7 óra közötti) beöntéssel oldható meg. Aki nagyon idegenkedik ettől, az keserű-sóval helyettesítse, bár ez utóbbi nem az igazi megoldás.

Beöntő készülék a gyógyszertárakban kapható. A beöntést 10-15 percig bennmaradó testmeleg vízzel végezzük. Ennyi idő alatt a béltraktusban hatóanyag kicserélődés zajlik le, amitől a máj munkája könnyebbé válik. Általában 0,5 – 1,5 liter közötti testmeleg vízzel végezzük, amibe keverhetünk egy kis kamillateát, aminek hámosító, gyulladáscsökkentő és szélhajtó hatása van. Kezdők konzultáljanak a részletekről szakemberrel! Az 5. napon készüljünk fel a böjt megtörésére. Vásároljunk be friss gyümölcsöt, salátának valót, aszalt szilvát.

 

2 nap levezetés

Ez a kezdettől számított 7. napon következik be, amikor reggel a szokásos gyümölcslé mellett az előző este beáztatott néhány szem aszalt szilvából turmixolt hashajtóhatású szilvalevet is megisszuk. Ebédre már egy szép nagy érett almát, vagy más hazai termésű, vegyszermentes gyümölcsöt fogyasszunk, lassan, alaposan megrágva, élvezettel. Estére egy szelet teljes őrlésű lisztből készült kenyeret lehet pirítani és fokhagymával bekenni. Fogyasztható egy adag nyers saláta idényzöldségekből, egy kevés fűszeres olíva olajjal leöntve A felépítő szakasz minimum a tényleges böjti napok egyharmadáig, jelen esetben 2 napig tartson! Erre azért van nagy szükség, mert a szervezetnek vissza kell állnia a táplálék feldolgozására. Aki ilyenkor türelmetlen és szabályosan „bezabál”, könnyen kórházba kerülhet, vagy jó esetben csak heves görcsök mellett kihányja. A két nap alatt, majd utána fokozatosan növelhető az étel adagja a böjt előtti állapotnál kevesebb mértékre, ami úgyis kialakul.

 

Milyen gyakran böjtölhetünk?

A böjtöt leghamarabb 3 hónap után szabad megismételni, de igen helyes módszer a böjt után, életünk végéig heti 1 napot beilleszteni, amikor a folyadékon kívül semmi mást nem fogyasztunk. A heti egy böjt-nap és a többi napon a délig csak gyümölcs, vagy gyümölcsléfogyasztás, akár egy évtizeddel is megnövelheti életünket – egészségben!

A böjt után nem szabad visszatérni az előző, állati fehérjében (hús, tej/tejtermék, tojás), finomított szénhidrátban (fehérliszt, cukor) gazdag táplálkozásra, mert akkor felesleges volt a tevékenységünk. Kiváló lehetőség az életmód és gondolkodásváltásra.

 

Varga Sándor holiszta, természetgyógyász tanár