Lélekpont - teljesség útján

BÖJTÖLÉS LELKI PROBLÉMÁKRA IS

A böjt alatt párhuzamosan két élettani folyamat történik a szervezetünkben: egyik a fölöslegek, a méreg- és salakanyagok feloldása és eltávozása, a másik pedig a szervezetünk és az élő sejtek tartalékainak fölszabadítása. Először azokat a részeket üríti ki a testünk, amelyek betegek, elfajultak, rendellenesek. Mindemellett lelkünk is felszabadul, megnyugszik.

 

A böjt alatt párhuzamosan két élettani folyamat történik a szervezetünkben: egyik a fölöslegek, a méreg- és salakanyagok feloldása és eltávozása, a másik pedig a szervezetünk és az élő sejtek tartalékainak fölszabadítása. Először azokat a részeket üríti ki a testünk, amelyek betegek, elfajultak, rendellenesek. Mindemellett lelkünk is felszabadul, megnyugszik.

 

Annak, aki még nem próbálta, talán úgy a legkönnyebb elmagyarázni a böjt által elérhető érzést, ha ahhoz hasonlítjuk, mint amikor hosszú idő után végre rendet rakunk az íróasztalunkon. Másként látjuk a világot, könnyebb, egyszerűbb, élvezhetőbb, szebb minden. Ha a test megszabadul a vastagbélben felhalmozódott maradványoktól, a tudattalanból is könnyebb lesz kitakarítani a fölöslegessé vált gondolatokat, a béklyóba záró érzéseket. Rengeteg energiánk lesz, és mintha mindent élesebben látnánk erőteljesebben hallanánk könnyebben átgondolnánk. Szebb, színesebb a világ.

 

Meddig tartson a kúra?

Nem kell a vallásalapítókat utánozni, és negyven napos böjtölésbe fogni. Az első böjtölésre elegendő 6-14 napot áldozni. Ennél rövidebb ideig nem érdemes belefogni, hiszen csak a kezdeti átállás eltarthat 3 napig. A rövidebb böjtidőszak csak akkor ér valamit, ha a szervezetünk megtanult gyorsan átállni, különben böjt helyett csupán éhezünk, ami a testnek talán jó, de a léleknek biztosan nem.

A böjtölés nem azonos az éhezéssel, vagy a fogyókúrával. Fontos, hogy lelkileg is felkészüljünk rá. Miközben a test lemond, és megtanulja, hogy beérje vízzel és teával, a léleknek mindenféleképpen értékes táplálékot kell biztosítanunk jó olvasmányokkal, lélekemelő filmekkel, erdei sétákkal, baráti beszélgetésekkel, a zene örömével, mozgással…

 

Mikor böjtöljünk?

Sokáig a tavaszt tartották a legmegfelelőbb időszaknak, mert a nyári meleg egyébként is megterheli a keringést, ősszel pedig a téli hidegre tartalékol a szervezetünk. Ma már nem szükséges ilyen időbeli megszorítás, hiszen télen is elegendő élelem áll rendelkezésünkre. Ráadásul télen kevesebbet mozgunk, és karácsonykor sokan jócskán meg is híznak, így igazán jó ötlet böjtöléssel készülni a télre.

 

A test a lélek tükre

A böjtölés során – élettani okok miatt – például a bőr átmenetileg petyhüdtebbé válik, a kúra végére azonban szinte újjászületik. De más szöveteink regenerálódására, így az öregedés késleltetésére is kiváló módszer a böjtölés. És bár önmagában nem alkalmas a fogyókúrára, a súlyproblémákat okozó lelki folyamatok feltérképezésére, a belső egyensúly megtalálására is kitűnő alkalom a böjt időszaka.

Óriási különbség van ugyanis, hogy a túlsúly védőpáncél-e, például az olyan támadások ellen, mint a munkahelyi terror, vagy pedig a belső teljesség hiányának megtestesülése; hogy a túlsúly az érzékiség iránti igénynek az evéssel történő kielégítése, vagy netán a testalkat félig-meddig tudatosan történő semlegesítése némi babahájjal.

 

A felkészülés

A böjtölésre a testünket és a lelkünket is át kell állítanunk. A tapasztalatok szerint beleinknek könnyebb, ha utolsó ételként szertartásosan egy almát vagy körtét fogyasztunk el.  A szervezet ugyanis megszokta, hogy energiaszükségletének jelentős részét a belekből nyerje, ezért amikor nem kap utánpótlást, akkor is megpróbál a szokásos módon egy kis energiához jutni. A folyadékfogyasztás szintén nagyon fontos a méregtelenítéshez, épp, mint a beöntéses béltisztítás. Elképesztő, hogy két hét böjt és 10 beöntés után mennyi minden képes kijönni a tizenegyediknél is. Fejfájás esetén is – bőséges folyadékfogyasztás mellett – jótékony hatású az azonnali beöntés.

 

Végig tudom csinálni?

Aki még soha nem böjtölt, vagy nem a megfelelően, gyakorta aggódik a részletek miatt. Vajon nem fog fájni a gyomrom? Hogyan kell szednem a gyógyszereimet? Éhesen most is ideges vagyok, mi lesz a böjt során? Dohányozhatok?

Dr. Rudiger Dahlke szerint a gyomorfájásnál a legfontosabb, hogy mit nyelt le addig az ember, „mi nyomja a bögyét”. Ezek vizsgálatánál többnyire visszafojtott érzelmekre találunk. Persze szükség esetén homeopátiás készítményekhez is fordulhatunk segítségért. A stressz faktorokat célszerű kiiktatni legalább erre az időszakra, aki pedig nem szeretné letenni a böjt idejére a cigarettát, inkább ne is kezdjen bele. A legjobb hasonlóan gondolkodókkal együtt, csoportosan böjtölni, méghozzá olyan időszakban, amikor sok a szabadidőnk. Aki azonban csak – vagy főként – a testét tartja szem előtt, az akár munka közben is böjtölhet. De ilyenkor is érdemes inkább péntek délután kezdeni.

 

Amiről ritkán beszélnek

A böjt során persze vannak kellemetlen dolgok is, mint például a méregtelenítéssel együtt járó szájszag, vagy a beöntés, de segíthet az a kétértelmű gondolat, hogy éppen most veszünk búcsút attól, ami bűzlik. A méregtelenítést segíthetjük, gyorsíthatjuk kellemesebb megoldásokkal is, mint a tepidárium vagy az 50 Celsius fokosnál nem forróbb bioszauna. Belső nyugalmunk kialakítását böjti naplóval, álomnaplóval támogathatjuk. A böjt idején egyébként is gyakoriak a hangulatingadozások, de a pozitív kilengés messze meghaladja az átlagost. Jung szerint az árnyék, a „sötét oldalunk” maga a tudattalan. Az a lény, akivel a legkevésbé szívesen azonosítjuk magunkat, ám akit legvégül mégis vállalnunk kell ahhoz, hogy elérjük a teljességet. Vezetett meditáció segítségével végzett árnyék-munka hozzájárulhat, hogy megtaláljuk a világosságba visszavezető utat, mely jelentőségét emeli, hogy böjt idején egyébként is kiváló lehetőség kínálkozik az árnyékkal való őszinte szembesülésre.

 

Újjászületünk 7 nap alatt

A böjtölés sokkal több, mint fogyókúra vagy az egészségügyi panaszok elűzésének hatékony módja. Segítségével megtisztulunk, s a ránk rakódott felesleges terhektől megszabadulva testileg-lelkileg megfiatalodunk. Sokaknak euforikus élményt okoz a böjt, mivel energiáink – sokszor bizony igen hosszú idő után – ismét szabadon áramolhatnak. Ez a folyamat súlyos, fenyegető helyzetben új irányt adhat az életünknek. A hétnapos program kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos vezérfonal lehet. Előnye, hogy nemigen hagy időt a régi gondolatokra, eltereli a figyelmet az éhségről, és ami a fő, lehetőséget nyújt az új lelki és szellemi élményekre.