Lélekpont - teljesség útján

AZ ÉN JÓGÁM – AZ ÉN UTAM

A változás a mindennapok elengedhetetlen része. Mindig minden változásban van, ettől színes a világ. Meg kell találni valamit, ami állandó, ami biztonságot ad, ami bennem van, és a külső körülményektől függetlenül egy olyan erő, ami megkérdőjelezhetetlenül létezik.

„A valódi cél nem a határok elérése, hanem a teljesedés, ami határtalan.” 
Rabindranath Tagore

 

A változás a mindennapok elengedhetetlen része. Mindig minden változásban van, ettől színes a világ. Meg kell találni valamit, ami állandó, ami biztonságot ad, ami bennem van, és a külső körülményektől függetlenül egy olyan erő, ami megkérdőjelezhetetlenül létezik. Ez egy út, melyen haladva néha meg kell állni, meg kell pihenni. Majd újult erővel tovább lehet haladni. A jóga egy eszköz a megismerés és tudatosság felé.

 

Ahány ember, annyiféle gondolat, érzés fűződik a jógához. S ahány oktató, annyiféle óra létezik. Sokan azt hiszik, hogy ez egy elvont, megfoghatatlan, misztikus dolog. Pedig a jóga annyi, amennyit én érzékelni tudok és szeretnék belőle. Ez is változik. A gyakorlás során sok minden történik, amit tudatosan nem biztos, hogy érzékelek. Egyszerűen jól érzem magam a gyakorlatsor végére. A jóga egyszerre lazít és feszesít. Szálkás, szép nyújtott izmokat varázsol. Miután tudatos mozgásforma, más nézőpontból világít rá testünk működésére. Jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, vérkeringésre, immunrendszerre és oldja a stresszt. Problémák esetén kifejezetten ajánlott, természetesen megfelelő odafigyelés és az oktató megfelelő szakmai tudása mellett. Nem az erőlködésről szól, hanem határaink tágításáról, a bennünk lévő tér növeléséről. Intenzitását nem a cardio jelleg adja, hanem a folyamatos összpontosítás, melyet a tudatos légzés is segít. Egyszerre ötvözi a lágyságot és az erőt. Növeli a kitartást, az állóképességet. Mindig magamhoz képest "teljesítek", az éppen aktuális állapotomtól függ, hogy milyen intenzitással teszem bele magamat. A kihívások leküzdésével egyre tovább és tovább haladok egy-egy ászanában. A jóga egyszerre hétköznapi módon természetes és ugyanakkor a tudat befelé fordulását segíti a hétköznapokban.  Mindenki megtalálhatja a saját mélységét, saját határait, mind a mozgás, mind a beleélés vonatkozásában. Sok embert elriaszt, hogy nem érzi magát elég hajlékonynak. Pedig minél merevebb valaki, annál nagyobb szüksége van a nyújtásra. A gyakorlás meghálálja magát, rövid időn belül, - ha nem is leszünk „lábunkat a nyakunkba tevő jógik”- észrevehető a változás.  Polyvás Ildi