RL-190, teljes kiőrlés... Rozskenyér vagy rozsos kenyér? Mi is a különbség?...Hogyan használjam? Benned is sok a bizonytalanság? Íme a válaszok!
A liszt kódjában az RL a rozslisztet jelöli. A különbség a rozs, illetve a rozsos kenyér között pedig a felhasznált rozsliszt mennyiségében rejlik. Ha 40% fölött van, akkor beszélünk rozskenyérről, míg 15-40% között rozsos kenyérről.
Miért is jó a rozs? Miért válaszd a teljes kiőrlésű változatot?
A rozs – főleg a teljes kiőrlésű rozsliszt – élelmi rost tartalma jótékony hatással van szervezetünk működésére. Kalcium, B1-vitamin, E-vitamin, vas, mangán, kálium, magnézium, kalcium, foszfor és niacin tartalma is igen magas. A teljes kiőrlés miatt nem csak a rozsszem belsejében, hanem a héjában és a csírájában található tápanyagok is hasznosulni tudnak.
Alacsony sikértartalma miatt nem célszerű tisztán rozslisztből kenyeret készíteni! A tökéletes eredményért maximum 50-50%-ban keverd más lisztekkel!
Keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban képes magába zárni, így a rozskenyér hosszabb ideig friss marad!
Átlagos tápérték 100g termékben
Energia | 1.410 kJ / 333.0 KCAL |
---|---|
Zsír | 1.6 g |
Amelyből telített zsírsavak | 0.4 g |
Szénhidrát | 65.0 g |
Amelyből cukrok | 5.2 g |
Só | 0.03 g |
Fehérje | 11.0 g |
Allergénfigyelmeztetés | Glutént tartalmaz. Csillagfürtöt mustárt és szóját tartalmazhat. |
Egészséges életmóddal kapcsolatos adatok | *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alkotó. |
Jogi szabályozás | Ellenőrzést végzi: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01 |
Összetevők | teljesőrlésű rozsliszt*. |
felhasználási információk | Kenyérsütéshez / tészták / sütemények készítéséhez. |
Tárolási információk | Száraz és hűvös helyen tárolandó! |
Újrahasznosítási információk | PA. Papírként újrahasznosítható. |
Fogyasztói egységár | 322 Ft + Áfa / Kg |