Receptek
Áfonyás-diós müzli (granola)
- 15 dkg Biopont zabpehely
- 15 dkg dió, 5 dkg kesudió
- 15 dkg aszalt vörös áfonya
- 5 dkg Biopont mazsola
- 15 dkg csíráztatott hajdina
- 1 banán,
- 1 alma
- 1-2 evőkanál Biopont agave szirup
- csipet Biopont fahéj
A magokat beáztatjuk, és 1 napig csíráztatjuk. (A kesudiót nem kell.)
A zabpelyhet 30 percre áztatjuk, majd leöblítjük, szűrőbe tesszük, hogy a felesleges víz lecsöpögjön. Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobb darabokat felvágjuk.
A friss gyümölcsöket lereszeljük, és a többi hozzávalóval, a mézzel és a fahéjjal egy nagy tálban jól összekeverjük. (Elkészíthetjük más diófélékkel: mandulával, paradióval. Az aszalt áfonya helyett is használhatunk fügét, datolyát, aszalt sárgabarackot. Idénynek megfelelően a friss gyümölcs is lehet barack, szőlő, körte, stb.)
Szilikon sütőpapírral kibélelünk két mély tepsit, és beleöntjük a masszát. (Vagy ha van aszalónk, akkor aszalógépbe tesszük) Kisebb halmokat képezünk, nem kell elsimítani. Betesszük a sütőbe, és 10 percen keresztül 90 fokon melegítjük. Ezután kis résnyire nyitjuk az ajtót, és még egy órán át 60 fokon aszaljuk. A hőfokot ezután visszavehetjük 45 fokra, és a teljes száradásig aszaljuk. Ez alatt az idő alatt gyakran keverjük meg, hogy a belső, nedvesebb részek kívülre kerüljenek. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.