Receptek
Rakott brokkoli
- 50 dkg brokkoli
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál Biopont hidegen sajtolt olaj
a töltelék darabos része:
- brokkoli szára
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 20 dkg áztatott Biopont napraforgó mag
a töltelék „selymes” része:
- 2 közepes paradicsom
- 2 paprika
- ½ hámozott cukkíni
- ½ fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- csipet só
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál Biopont agave szirup
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál majoranna
a magtejfölhöz:
- 15 dkg áztatott Biopont napraforgó mag,
- 15 dkg kesudió
- ¼ fej fehér salátahagyma
- csipet só
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál Biopont agave szirup
- víz
A brokkolit rózsáira szedjük, a puha szárát levágjuk, félretesszük a töltelékhez. (a nagyon vastag, kemény szár-részt kidobjuk). A kicsi brokkoli rózsákat megsózzuk, meglocsoljuk olajjal, kézzel kicsit átforgatjuk.
A mártás vagy töltelék két részből fog állni.
A darabos részhez a brokkoli levágott szárát, a sárgarépát, fehérrépát és a beáztatott napraforgó magot aprítógépben morzsásra aprítjuk.
A „selymes” rész turmixgépben készül: a hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel simára keverjük. Összekeverjük a „darabos” résszel, jól átforgatjuk.
A magtejfölhöz turmixgépben a hozzávalókat simára keverünk. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy egy tejföl sűrűségű szószt kapjunk.
Egy nagyobb tálba kiszedjük a töltelék felét, erre rátesszük a brokkoli felét. Újra töltelék következik, majd ismét brokkoli. A tetejére magtejfölt csurgatunk, megszórjuk pirospaprikával. A maradék tejfölt külön tálaljuk.