Receptek
Sütőtökös pite télre
A tésztához:
- 250 g Biopont Finomliszt
- 50 g nádcukor
- 125 g vaj kockákra vágva
- 1 tojás
- Kb. 2 ek Biopont Natúr Rizsital
- Egy kevés Biopont Hidegen sajtolt olaj a forma kikenéséhez
A krémhez:
- 500 g sütőtök felkockázva
- 500 ml Biopont Natúr Rizsital
- 150 g nádcukor
- 2 nagyobb tojás
A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd kézzel vagy géppel összegyúrjuk. Annyi rizsitalt adunk hozzá, hogy omlós tésztát kapjunk (kb. 2 ek). Gyorsan dolgozzunk, hogy a tészta könnyű maradjon. Ha összegyúrtuk, tegyük hűtőbe kb 30 percre.
Amíg a tészta pihen egy kis edényben kis láng fölött elkészítjük a krémet. A tojás kivételével az összes hozzávalót beletesszük és folyamatos kevergetés mellett melegítjük kb. 15 percig, majd lefedjük és folytatjuk a főzést míg a tök is megpuhul. Ha megpuhult, botmixerrel pépesítjük és fedővel a tetején félretesszük hűlni.
Egy 25 cm átmérőjű piteformát kikenünk, és leterítjük a kb fél cm-re nyújtott tésztával. oldalt lenyomkodjuk, a kilógó részeket pedig levágjuk. Az alját megszúrkáljuk villával. Sütőpapírral béleljük és megtöltjük rizzsel, majd 180 fokon sütjük 10 percen át. Ezután kivesszük belőle a rizst és a papírt, majd újabb 10 percre sütőbe tesszük.
A 2 nagy tojást habbá verjük, összeforgatjuk a sütőtökös péppel, mad botmixerrel tovább keverjük kicsit. Feltöltjük a pitealapot a krémmel, majd 160 fokon 30 percen át sütjük. Akkor lesz jó, ha a krém teteje megszilárdul, de még remeg.