Receptek
Gőzgombóc
A tésztához:
27 dkg Biopont teljesőrlésű búzaliszt
1 db tojás
125 ml Biopont rizsital
csipetnyi só
1 csapott evőkanál nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 dkg margarin
25 g friss élesztő / fél tasak porélesztő
A töltelékhez:
10 dkg lekvár
A tetejére:
10 dkg darált mák
5 dkg porcukor
A vaníliasodóhoz:
1,5 dl Biopont vaníliás zabital
1 db tojás
fél rúd vanília kikapart magjai
30 g porcukor
3 g étkezési keményítő
A tészta összetevőit egy tálban alaposan elkeverjük majd golyót formálunk belőle. Ezután letakarjuk, és kb. 1 óra alatt duplájára kel.
Ha megkelt, 6 részre osztjuk, és minden részt kinyújtunk. A tészták közepére lekvárt teszünk, majd összecsomagoljuk, és óvatosan gombócot formálunk belőlük.
Párolóbetétben lobogó víz felett őzöljük a gombócokat kb. 15 percig.
A sodóhoz a tojást porcukorral és rizsitallal elkeverjük, majd a vaníliát és a keményítőt is eldolgozzuk benne.
Közepes lángon besűrítjük, miközben kevergetjük.