Lélekpont - teljesség útján

SZÍNVILÁG

Akármerre lépünk, a színek mindenhol körülvesznek minket, gyönyörködtetnek vagy akár taszítanak, de egyértelműen hatással vannak ránk.
Mi is a szín valójában? Erre több válasz született, az egyik definíció a sok közül így szól: „a szín vizuális érzést keltő jellegzetesség”. Lehet, hogy a szín nem is egy önmagában létező valami, csupán a megfigyelő agyában keletkező érzés, amit egy adott felületre eső fény okoz?
SZÍNVILÁG

Akármerre lépünk, a színek mindenhol körülvesznek minket, gyönyörködtetnek vagy akár taszítanak, de egyértelműen hatással vannak ránk.

Mi is a szín valójában? Erre több válasz született, az egyik definíció a sok közül így szól: „a szín vizuális érzést keltő jellegzetesség”. Lehet, hogy a szín nem is egy önmagában létező valami, csupán a megfigyelő agyában keletkező érzés, amit egy adott felületre eső fény okoz? A kutatók véleménye szerint teljesen lényegtelen, hogy például a citrom valóban sárga-e, de a felülete olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely minden hullámhosszúságú fényt

elnyel, kivéve egyet; azt a hullámhosszt veri vissza a szememhez, az  agyamhoz. Ez az adott hullámhossz eredményezi, hogy a vizuális rendszeremben ingerület keletkezik, ezt a típusú érzést nevezem úgy, hogy „sárga”.

Egy érdekes tanulmány szerint a kutatók azt vetik fel, hogy amikor a nyelvek kialakultak, akkor a színek nevei minden nyelvben ugyanabban a sorrendben jöttek létre. Elsőnek a fehér és a fekete kapott nevet, azután a piros. Ezeket követte a zöld, majd a sárga, esetleg a sárga és utána a zöld. Folytatódott a névadás a kékkel, majd a barnával, és végül jött a lila, a rózsaszín, a narancssárga és a szürke. A technika fejlődésével, a mesterséges, kémiai úton előállított színek megjelenésével a színek variációs lehetősége gyakorlatilag végtelen.

Tudnunk kell azonban, hogy az egyes színeknek eltérő jelentéstartalma van, melyet személyes emlékeink nagymértékben befolyásolnak. Érdekes kísérletbe is foghatunk családtagjainkkal, barátainkkal, és kérjük meg őket, hogy egy-egy papírlapra tempera és ecset segítségével készítsenek színes rajzot az alábbi érzelmekről: düh / szerelem / öröm / irigység / szomorúság / nyugalom. Fontos, hogy nonfiguratív rajzokat készítsünk, tehát a fenti érzelmeket kizárólag színfoltok segítségével érzékeltessük. Az elkészült alkotások meglepő hasonlatosságokat fognak mutatni.  Bármihez is választunk színt, ne feledjük, akármilyen divatos is egy-egy színkombináció, az a legfontosabb, hogy nekünk mi tetszik, hozzánk mi illik a legjobban. Használjuk ki a színek adta lehetőséget kreativitásunk, önmagunk kifejezésére. KSK