Lélekpont - teljesség útján

SZÍNGYÓGYÁSZAT

A színgyógyászat legelső formái a napfény befogadásának módszerei voltak – ezzel kapcsolatban a legősibb írások Kínából származnak. Például bélbetegségben szenvedő emberek hasát sárgára festették, és a napfényt sárga függönyön keresztül engedték be a betegekhez. Az ősi Egyiptomban is ismerték a színek és illatok gyógyhatásait.
SZÍNGYÓGYÁSZAT

A színgyógyászat legelső formái a napfény befogadásának módszerei voltak – ezzel kapcsolatban a legősibb írások Kínából származnak. Például bélbetegségben szenvedő emberek hasát sárgára festették, és a napfényt sárga függönyön keresztül engedték be a betegekhez. Az ősi Egyiptomban is ismerték a színek és illatok gyógyhatásait.

 

Betegségek és segítő színeik

Alacsony vérnyomásnál a vörös és a piros szín segít. Allergiánál, szénanáthánál a zöld szín vagy az indigókék ajánlott. Aranyérre a kék szín jó, főleg, ha begyullad. Asztmatikus betegségekre, légszomjra a zöld vagy a világoskék szín használható. Depresszív hangulatnál a sárgát, ekcémás bőrbetegségeknél a kéket alkalmazzuk. Elhízás ellen szintén a kék az ajánlott, mivel étvágycsillapító. Érelmeszesedés ellen az indigókék jó hatású. Étvágytalanságnál a vörös színt használjuk, ennek étvágyfokozó hatása van. Fejfájásnál a kék vagy a zöld szín használható. Ha valaki gyakran puffad, a sárga színnel lehet a hasi területet besugározni. Fogfájásra ismét a kék ajánlható, és általában is elmondhatjuk, hogy gyulladásos betegségeknél mindig a kék színt érdemes alkalmazni. Hányás, hányinger ellen a zöldessárga szín ajánlott, a „kutyaharapást szőrivel” elv alapján. Influenzánál, lumbágónál, derékfájásnál és lázcsillapításra a kék szín javasolt. Májpanaszoknál, májbetegségeknél, májgyulladásnál és szívproblémáknál a zöld színt érdemes alkalmazni. Vashiányos vérszegénységnél a vöröst, vesebetegségeknél a sárgát, végül visszérpanaszokra a zöld színt használjuk. A színek diagnosztikai értékét is felhasználja a természetgyógyászat.

Színekkel az önismeretért

Az, hogy ki milyen színt kedvel, vagy milyen színt utasít el, mindenképpen összefügg az illető jellemével, lelkiségével. A pszichológusok is megfigyelték ezt, és sok színteszt jött létre. Az egyik leghíresebb a Lüscher-féle színteszt, melynek az a lényege, hogy van nyolc különböző szín, s az embernek ezt a nyolc színt, nyolc színes kártyácskát érzése szerint fontossági sorrendbe kell raknia. A színek sorrendje és az elhelyezés módja kiadja az ember valódi értékrendjét.

E rendszer négy alapszíne - a vörös, a kék, a zöld és a sárga - meghatározó az emberi önértékelés szempontjából. A vörös szín az önbizalomnak és az aktivitásnak, a kék a nyugalomnak és az elégedettségnek, a zöld az önbecsülésnek és az állhatatosságnak a színe, a sárga színhez pedig a szabadság és az oldottság kapcsolódik.

 

Színek a magyar népi hagyományban

A régi magyar népviseletet a hagyomány határozta meg. Az ősmagyarok ismerték a színek hatását, emiatt különböző dolgok jelölésére használták őket. A fehér a keleti égtáj színe volt, ami a legszentebb égtájnak számított, mivel ott kel fel a Nap. Akkoriban minden ágynemű és fehérnemű csak fehér lehetett. A fehér volt a gyász színe is. A pirosat a tűz színeként használták, ez a déli irányt és a nyarat jelölte. A kék szín az északi irányhoz tartozott, a télhez és a vízhez. A sárga a beérett termés színe, a nyugati égtáj és az ősz szimbóluma volt.

A színek hatása úgy is megnyilvánul, hogy a gyakran hordott színek megjelennek az aurában, átszínezve azt. Ilyen szempontból a fehér szín arra utal, hogy az illetőt egyediség jellemzi, individuális meglátások. Sok energiája van, képes adni másoknak. Negatív aspektusból túlzott önközpontúságot jelent. A fekete energiahiányt jelöl. Utalhat depresszióra való hajlamra, elkeseredettségre vagy kiúttalanságra is.

A piros színt rendszeresen viselő ember energikus, tüzes, ambiciózus, kifelé forduló, esetleg lobbanékony. A kék jó fantáziára és művészi hajlamra utal, emellett jó szervezőkészségre, logikára és intelligenciára, továbbá egészséges öntudatra és felelősségteljességre. A sárga optimizmust takar. Viselője szereti az embereket, könnyen és szívesen teremt kapcsolatot, ő a társaság lelke. A rózsaszín ruházat empátiát jelez, az illető gyengéd, szelíd, hajlamos az álmodozásra, viszont negatív aspektusból nézve könnyen manipulálható. A narancssárga színt a tevékeny, talpraesett emberek hordják gyakran. Jó szervezőkészség jellemzi őket és fontos nekik az elismerés. A barna színt kedvelők gyakorlatiasak, becsületesek, megbízhatóak, őszinték és szilárd jelleműek. Gyakran félreértik őket, mivel nehéz pontosan kifejezniük magukat.

A színbevitel lehetséges módjai:

Színes táplálékok

-        vörös: cseresznye, málna, paradicsom, pirospaprika, földi eper

-        narancssárga: narancs, sárgarépa, sárgabarack, sütőtök

-        sárga: szőlő, citrom, sáfrány, körte

-        zöld: zöld saláták, levelek, uborka, petrezselyem, búzafű, zöldborsó, spenót levele

-        kék: mák, áfonya, kékszilva, kékszőlő, szeder

-        lila: lilakáposzta, lilahagyma, cékla

Csak nyers állapotban érvényesül a színhatás, emellett étkezés előtt az ételt érdemes tíz-tizenöt percre kirakni a napra, hogy feltöltődjön napenergiával.

Színes italok

Egy átlátszó poharat tekerjünk körbe színes papírral, töltsük tele vízzel és tegyük ki a napra. Hasmenés ellen jó a kék színnel feltöltött víz, székrekedés ellen pedig a sárga.

Színek nézése

Napi húsz percet ajánlott alkalmazni (pl. színes izzó vagy festett szemüveglencse segítségével).

Színfürdő

Fénnyel világítsuk be a fürdővizet húsz percen át.

Színlégzés

Képzeljük el, hogy a megfelelő színű levegőt lélegezzük be – naponta öt percen át ajánlott.

Színmeditáció

Meditációs pózban képzeljük el, hogy szétárad bennünk az adott szín, majd engedjük ki a bőrünkön át.

Rajzolás, festés

Művészeti munka az adott színnel – használjuk minél több árnyalatát; mondjuk ki többször a szín nevét.

Drágakövek

Az ásványok is hordozzák a különböző színek (és fénytartományok) hatását. Rubin: vörös, korall: sárga, smaragd: zöld, holdkő: világoskék, ametiszt: ibolya, ónix: ultraibolya, macskaszem: infravörös.

Öltözködés

Olyan színű ruhát hordjunk, ami erősíti a személyiségünket, kisugárzásunkat, auránkat. A különböző színű ruhák más-más viselkedést segítenek elő.

A színek alkalmazása egyszerű, hatékony módszer, ami segíthet egészségünk megőrzésében, és általa kedvezően alakíthatjuk hangulatunkat a mindennapokban.

—VT