Lélekpont - teljesség útján

NÉLKÜLÖZHETETLEN ÁSVÁNYI ANYAGOK A SZERVEZETBEN

A vas jelenléte a szervezetben egészségünk szempontjából elengedhetetlen. A hemoglobin tartalmazza a legtöbb vasat, de a mioglobin képzéséhez is fontos.

A vas jelenléte a szervezetben egészségünk szempontjából elengedhetetlen. A hemoglobin tartalmazza a legtöbb vasat, de a mioglobin képzéséhez is fontos. (A mioglobin az izmok vörös festékanyaga.) Vannak egyes enzimek, amiket a szervezet nem tud előállítani, ha nincs jelen a vas. Az oxigén és a széndioxid szállításában játszik szerepet, illetve a vörösvértestek alkotóeleme. A vas elősegíti a szervezetben a növekedést, és fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

A Föld lakosságának egyharmada vashiányos. A nők körében gyakoribb, mert a menstruációval rendszeresen veszítenek vaskészletükből. A felmérések szerint a vas és a kalcium hiányzik leggyakrabban a nők szervezetéből. Tíz-tizennyolc milligramm vasat kellene naponta bejuttatni a szervezetbe átlagosan, a nőknek pedig kétszer ennyi javasolt. Egészséges életmód mellett a menstruáció lerövidül egy-két naposra, és ezáltal a vas megmarad a szervezetben. Amikor az ember vastartalmú ételt fogyaszt, a bélhámsejteken keresztül a szervezet szabályozza a felszívódó vas mennyiségét. Általában a táplálékból felvett vas tíz százalékát vesszük fel. Vannak olyanok is, akiknél a vasfelszívódás szabályozása nem működik, és több vas kerül a szervezetükbe, mint amennyire ténylegesen szükségük lenne, ezáltal a vasraktározódás betegsége alakul ki a náluk. A vas önmagában nem tud hasznosulni, ehhez szüksége van a réz, a mangán, a kobalt és a C-vitamin megfelelő mennyiségű jelenlétére. Ugyanakkor a vas szükséges a B-vitaminok normális anyagcseréjéhez is.

A VASHIÁNY TÜNETEI, OKAI ÉS MEGSZÜNTETÉSE

A vashiány vérszegénységet eredményezhet, ami a bőr, a nyelv és a köröm színének halványodásával, fáradékonysággal, fejfájással, nehezebb légzéssel, ájulással, bőrszárazsággal, hajhullással, illetve körömtöredezéssel jár. A vashiány többféle okból bekövetkezhet.

1. nem jut elég vas a szervezetbe

2. nem tud felszívódni

3. más anyagok elrabolják.

A fekete tea és a feketekávé rabolják a vasat a szervezetből. A hús lebomlási terméke, a húgysav megköti a vasat a vérben, de ez a vas nem hasznosítható a szervezet számára. Emiatt előfordulhat, hogy egy vegetáriánus vérében kevesebb vas van, mint egy átlag vegyes étrendű vérében. A vegetáriánusnak mennyiségileg ugyan kevesebb vas jut be a szervezetébe, de ami bejut, jobban hasznosul. A vashiány megszüntethető feketeszőlő- és csalántea-kúrával (három héten át 1 liter/nap). Ha valaki hajlamos a vérszegénységre, ezt a kúrát meg lehet ismételni. A vas hasznosulásában segítenek a rendszeres légfürdők, napfürdők, a mezítláb járás, a friss levegőn alvás, a mozgás és a talpmasszázs (a lép- és az anyagcsere-zónák területén). Nagyon fontos, hogy vastartalmú ételek kerüljenek a szervezetbe. A vas természetes forrásai legyenek mindenképp előnyben az étrendünkben, ilyen a búzacsíra, a hántolatlan gabonafélék, a sörélesztő, a csalán, a csalántea, a cékla, a vörös áfonya, a cseresznye, a szezámmag, a mák, a pisztácia és a fekete szőlő. Ősi népi módszer a szöges alma. A vasszögből a szerves savak kioldják a vasat, és egy olyan kötésbe teszik, mely könnyen hozzáférhető a szervezet számára. Egy napi oldódás után fogyasztható az alma. Az illóolajok közül a kamilla és a kakukkfű segíti elő a vérszegénység gyógyítását. A kristályok közül pedig a hegyi kristály és az obszidián az, ami vashiányos vérszegénység esetén használható.

A vas két formában létezik a szervezetben és a természetben egyaránt: két és három vegyértékű vasként. A hármas vegyértékű vas játszik szerepet a vér oxigénszállításában, a két vegyértékű vas pedig a széndioxid szállítását támogatja. A hematit, a vörös vasérc hármas vegyértékű vasat hordoz, emiatt az artériás vérre van hatással. A vas másik természetbeli megnyilvánulása a pátvaskő a vénás vérre hat, és kettős vegyértékű vasat hordoz. Ez utóbbiban a vas szénsavkötésben található, mint a vénás vérben is, míg a vörös vasércben vagy hematitban a vas oxigénkötésben van. A vas gyógyhatását már nagyon régen felfedezték és hasznosították is főleg a ritmikus rendszer és a vér betegségeinél. Egy ősi medicina mondás szerint: „Aki a vasat nem ismeri, az nem ért semmit a gyógyításhoz."