Lélekpont - teljesség útján

Magok olajaival kívül-belül

A növények magjában a tápláló napsugarak hatására keletkező olajokról egyre többen tudjuk, mennyire egészségesek, milyen finomak, és vitamindúsak, így szívesen locsoljuk vele salátáinkat, müzlinket, pirítósunkat, főzelékünket. Jó hír a konyhatündéreknek, hogy akár főzés közben szépülhetnek, hiszen e kiváló minőségű, hidegen sajtolt magolajok bőrápoló hatóanyagként is remekelnek.
Magok olajaival kívül-belül

 A növények magjában a tápláló napsugarak hatására keletkező olajokról egyre többen tudjuk, mennyire egészségesek, milyen finomak, és vitamindúsak, így szívesen locsoljuk vele salátáinkat, müzlinket, pirítósunkat, főzelékünket. Jó hír a konyhatündéreknek, hogy akár főzés közben szépülhetnek, hiszen e kiváló minőségű, hidegen sajtolt magolajok bőrápoló hatóanyagként is remekelnek.

 

 A növényi olajok felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat - többek között vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak. A natúrkozmetika, aromaterápia, természetes szépségápolás, csodálatos alapanyagait képezik ezek az értékes olajok, melyek segítségével a természet szépsége által tündökölhetünk.

 

Tisztító olajok

A zsiradékok közös tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékával,s így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések. A fénylően zsíros bőrűek többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag szárító olajokat használjanak – szőlőmagolaj, muskotályrózsa-olaj. A szárazabb érzetű bőrökhöz az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok valók – olívaolaj, sárgabarackolaj.

 

Bőrvédő olajok

A jobbjára telített zsírsavakat tartalmazó, szobahőmérsékleten többnyire szilárd növényi olajok, zsírok – amilyenek pl. a shea vaj a kókuszzsír, a kakaóvaj, a sűrűn folyós ricinusolaj és a jojobaolaj – lassan szívódnak fel a bőrbe, s így megfelelő védelmet nyújthatnak a téli hideg, a szél és a fűtött szoba száraz levegőjének károsító hatása ellen. A lassan felszívódó telített zsírok, olajok ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön, s meggátolják a hideg a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását.

 

Hidratáló, fiatalító olajok

A száraz és vízhiányos bőrök krémjeiben, testápolóiban telített zsírsavakat tartalmazó növényi olajoknak és viaszoknak is szerepelni kell, mert ezek képesek meggátolni a sejtek vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről. A lecitinben gazdag olajok – pl. az avokádó és a szezámolaj – is hatásos hidratálók. A száraz és érett bőr számára készült krémekbe makadámia- olajat is keverhetünk, mert képes intenzíven megkötni a nedvességet.

 

 

Regeneráló, gyógyító olajak

A terhességi csíkok megelőzésére olyan olajokkal lehet felvenni a harcot, amelyek a bőrt intenzíven puhítják, rugalmasítják. A mogyoróolajat, lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolót mindenki alkalmazhatja, akinek gyenge a kötőszövete.

 

A ligetszépe, vagy hivatalos nevén a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó sárga virágú növény, melynek magja 15-20% olajat tartalmaz. Érelmeszesedés megelőzésére érrendszeri megbetegedések kezelésére is használják. Az érzékeny, gyulladásra, hajlamos bőrre jótékonyan hat a tökmagolaj is. A benne lévő szelén és az E-, A- vitaminok antioxidánsok, megvédik a hormonokat, enzimeket a káros szabadgyököktől. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lenolaj ekcémás és pszoriázisos bőrökre készült kozmetikumokban is felhasználják. Irritált beteg bőrök – neurodermitis, ekcéma – ápolására bevált olaj a gamalinolénsavat és vitaminokat tartalmazó ligetszépeolaj. Bőrprobléma esetén ezeket különösen ajánlott belsőleg is fogyasztani.

 

Csecsemők, gyermekek finom, érzékeny bőrének ápolására a kellemes illatú, selymes érzetű mandulaolaj, és a bőrvédő, antioxidáns tulajdonságú jojobaolaj a legmegfelelőbbek. Ezeket nedves kézzel masszírozzuk a bőrbe.

 

Jó hír, hogy a Weleda kozmetikumaiban megtalálhatóak ezek a természetes olajok. Nyugodtan használhatod őket, hiszen 100%-ban természetes alapanyagokból készültek!

 

Tovább a Weleda weboldalára!

 

( Forrás: tudatosvasarlo.hu, Biotrend magazin