Cikkpont - legfrissebb cikkeink

Kókuszzsír az agy öregedése ellen

A Koppenhágai Egyetem és a dán Egészséges Öregedés Központ kutatásai szerint az agy öregedését le lehet állítani, mégpedig magas zsírtartalmú táplálékkal.

A Koppenhágai Egyetem és a dán Egészséges Öregedés Központ kutatásai szerint az agy öregedését le lehet állítani, mégpedig magas zsírtartalmú táplálékkal. A zsírtartalmat optimális esetben a közepes láncú zsírsavak – mint a kókuszzsír – adják.

A dán kutatók Cockayne-szindrómás – idő előtti megöregedésben szenvedő – egereket magas zsírtartalmú diétára fogtak, és kimutatták, hogy az elhalasztja az öregedési folyamatot: a romló hallást és a súlyvesztést. Különösen akkor járt pozitív hatással a magas zsírtartalmú diéta, ha közepes láncú zsírsavakat, például kókuszzsírt adtak az egereknek. „Valószínűleg a Parkinson-kóros és az Alzheimer-kóros betegek is profitálhatnak ebből az új felfedezésből” – jelentette ki a kutatás vezetője, Vilhelm Bohr professzor.