Cikkpont - legfrissebb cikkeink

Bio vagy nem bio?

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a “bio”, “öko”, “organikus” feliratoknak, mert talán nem hisznek benne, hogy ez a termelési forma elsősorban az emberi egészséget tartja szem előtt. Nem mehetünk el azonban amellett a tény mellett sem, hogy az ökológiai gazdálkodás, a bio élelmiszereket előállító rendszer a Föld megóvását is célozza; többek között a fenntarthatóság biztosítása és a természetes környezet megóvása révén.
Bio vagy nem bio?

Rögtön le kell szögezni, hogy a tudományos bizonyítékok nem egyértelműek arra vonatkozóan, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek minden esetben jobbak, de azt bizton állíthatjuk, hogy magasabb tápanyag-, vitamin-, ásványianyag-, nyomelemtartalommal bírnak.

 

Nagyon lényeges, hogy valóban “bio” minősítéssel ellátott élelmiszereket, ételeket válasszunk. A “vegyszermentes”, “natúr”, “reform”, “kistermelői” kifejezések nem egyenértékűek a bio gazdálkodási rendszerben előállított termékekkel.

 

Mitől bio a bio?

A bio élelmiszerek olyan gazdálkodási, élelmiszer-előállító rendszerből származnak, ahol korlátozva, sok esetben tiltva vannak bizonyos növényvédő szerek (peszticidek), műtrágyák, talajjavítók, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények és hozamfokozók. Tehát bio élelmiszer lehet növényi és állati eredetű is. A bio gazdálkodási, termelési folyamat kizárja az élőlények genetikai módosításának minden formáját. A növények védelmére, tápanyagtartalmuk biztosítására, valamint a betakarítás, feldolgozás során alkalmazható adalék-, segédanyagok szigorúan szabályozva vannak. Fontos megjegyezni, hogy vannak olyan peszticidek, amelyek használata biogazdálkodás esetén is engedélyezett, de szintetikus, toxikus anyagot sosem alkalmaznak, a kórokozókkal szemben például olyan természetes eredetű szerekkel védekeznek, amelyek vízzel könnyen lemoshatók.

 

Felmerülhet a kérdés, miért drágábbak a bio élelmiszerek. Azért, mert előállítási költségük magasabb, a hozam azonban alacsonyabb, mint hagyományos termelés esetén. A magasabb ár mellett azonban jobb minőséget kapunk, ami leginkább az élelmiszerek baltartalmi értékeiben mutatkozik meg.

 

A termelési, takarmányozási folyamatok során igyekeznek a helyi erőforrásokat, természeti adottságokat kihasználni, ezáltal az aktív környezetvédelem és a fenntarthatóság is előtérbe kerül. A bio gazdálkodási rendszer hozzájárul a faji sokféleség, az ún. biodiverzitás megőrzéséhez, fokozza a talaj termékenységét, védi a felszíni és felszín alatti vizeket, a levegőt és jobban gazdálkodik a nem megújuló erőforrásokkal. A bio termékek forgalmazói legtöbbször a fenntartható csomagolóanyagok felhasználásának is nagy figyelmet szentelnek.

 

Mikor mondható egy termékre, hogy bio?

Szigorú szabályozási rendszerről van szó, ahogy fentebb olvasható, nem mondhatjuk minden vegyszermentesen termesztett növényre, hogy bio vagy öko. A megfelelő körülmények között termesztett, takarmányozott élelmiszer (termék) csomagolásán szerepelnie kell az EU bio logónak, az ellenőrző szervezet nevének, kódszámának, és a mezőgazdasági eredetű alapanyagok származási helyének (EU/Nem EU), illetve a termék megnevezésében az „ökológiai" vagy „biológiai", szóösszetételben pedig az „öko" vagy „bio" kifejezések is feltüntetésre kerülnek.

 

Mitől lehet egészségesebb a bio?

A bolygó egészsége mellett a mi egészségünket is jobban szolgálhatják a bio élelmiszerek. Számos előnye lehet a nagyüzemi gazdaságokban gyártott termékekkel szemben. Elsősorban a már említett vegyszermentesség vagy csekély vegyszertartalom miatt kevesebb növényvédőszer-maradvány jut szervezetünkbe. A peszticidek egészségre gyakorolt hosszú távú hatását a mai napig vizsgálják, de egyes  adatok szerint összefüggésben állhatnak bizonyos rosszindulatú daganatos megbetegedések (például prosztatarák), idegrendszeri problémák (például Alzheimer-kór) vagy hormonháztartási zavarok (például pajzsmirigybetegségek) gyakoribb előfordulásával.

A növények, állatok élettanilag elrendelt növekedési, érési folyamatainak biztosításával - nem pedig érés- és hozamfokozókkal történő “siettetésével” - magasabb baltartalmi értékkel bíró végterméket kapunk. Például az ökológiai állattartásban nevelkedett állatok húsának magasabb a jótékony telítetlenzsírsav-tartalma. A nem táppal etetett tyúk tojásában magasabb az omega-3-, a szeléntartalom, az ökológiai gazdálkodásban tartott tehenek teje pedig kalciumban, magnéziumban, vasban gazdagabb.

A globalizáció és a növekvő fogyasztói igények miatt a nagyüzemi mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása, hogy növekvő terméshozam mellett ne csökkenjen a növények vitamin-, ásványianyag-, nyomelemtartalma. A termesztési körülményekben bekövetkezett változások (a már említett talajjavítók, műtrágyák, érést serkentők és hozamnövelők használata) azonban alapvetően nem a termények baltartalmi értékeinek jobbá tételét, hanem a termelési-gazdasági hatékonyságot célozzák meg. Számos hazai és nemzetközi kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy a környezeti, éghajlati és agrár körülmények hogyan befolyásolják a zöldségek, gyümölcsök, gabonák baltartalmi értékeit. Ma már adatokkal alá tudjuk támasztani, hogy a mezőgazdasági gyakorlat megváltoztatása a növények tápértékének csökkenését eredményezte az elmúlt évtizedek során. A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy a bio élelmiszerek jobban támogatják az egészségünket, mert a tápanyagdúsabb talajban termesztett növények, valamint a minőségi, valódi táplálékkal etetett állatok húsa, tojása, teje tápanyagdúsabbak lesznek.

Pangl-Szarka Dorottya dietetikus

A Biopont kínálatában fellelhető összes bio élelmiszert megtalálod itt:

https://biopont.hu/bio-elelmiszerek