Lélekpont - teljesség útján

Az emberek 29%-a nem tudja, hogy gluténérzékeny. Mi lenne, ha nem ennéd?

Túl sok a zavar a gluténnal kapcsolatban a fejekben, ezért egyszer s mindenkorra, tanulmányozzuk át együtt: mit tesz Veled a glutén? A gluténnal minden nap találkozol. Ő az, aki a gabonából kerül bele a szervezetedbe. Tudod, mi készül például a búzából igaz? Liszt, kenyér, péksütemény, lisztes főzelékek, rántott hús, lángos, tészta….ugye, hogy ma már találkoztatok?
Az emberek 29%-a nem tudja, hogy gluténérzékeny. Mi lenne, ha nem ennéd?

Túl sok a zavar a gluténnal kapcsolatban a fejekben, ezért egyszer s mindenkorra, tanulmányozzuk át együtt: mit tesz Veled a glutén? A gluténnal minden nap találkozol. Ő az, aki a gabonából kerül bele a szervezetedbe.

Tudod, mi készül például a búzából igaz? Liszt, kenyér, péksütemény, lisztes főzelékek, rántott hús, lángos, tészta….ugye, hogy ma már találkoztatok?

A glutén egy étkezési fehérje, amely két másik fehérje keveréke, ez pedig a gliadin és a glutenin. A glutén, gliadin tartalma az, amely felelős a glutén által okozott károkért.

A legtöbb ésszerű, férfi diéta elveti a glutént az étrendből, és ez teljes joggal megalapozott döntés. A paleo diéta egyáltalán nem tartalmaz glutén tartalmú ételeket, hiszen nem eszünk gabona féléket ebben a diétában. Ha jól megfigyelted a férfi sportolók fogyasztó étrendjét, az sem tartalmaz glutént. A rizs nem tartalmaz glutént, az árpa és a zab pedig mindössze minimális mennyiségben.

Gluténmentes diéta

A Paleo diéta és a sportolók fehérjediétájának makronutriens kombinációja hasonlatos, és ez a glutén tartalmú ételek kizárására is igaz.

Távozz tőlünk glutén! De miért?

A lisztérzékenység, a glutén gliadin tartalma miatti allergiás reakció hatására alakulhat ki. További aggodalomra okot adó tény, hogy a glutén fogyasztásod lehet a meglévő allergiád egyik rejtetten meghúzódó oka, vagy a glutén okozhatja az egyes típusú cukorbetegség feltűnését a szervezetedben

A lisztérzékenység és az egyes típusú cukorbetegség kapcsolata a gluténnal  mára már teljesen egyértelműen dokumentált. 

A glutén a szervezetedben allergiás reakciót indukálhat, mely gyulladást okozhat az agyadban. Ez fejfájásokhoz vezethet.

2001-ben végezték el azt a klinikai kísérletet, amelyben 10 fejfájással diagnosztizált beteget kezeltek. Mind a tíz személy abnormális agyi MR vizsgálati képeket produkált.
A 9 beteg állapota javult a következő 6 hónap során, amikor gluténmentes diétát folytattak. A további vizsgálatok végkövetkeztetései a következőek voltak:

“A glutén intolerancia a teljes szervezetben antitest reakciót válthat ki, amely az agyi szöveteket is gyulladásba hozhatja. A glutén fogyasztással kapcsolatba hozható antitestek eltávolítása az emberi szervezetből akár 6 hónapig is eltarthat.”

A glutén az, amely a tészták olyan különleges elaszticitását okozza. A búza alapok nélkül, lehet hogy meg kell válnod majd a palacsintától és a süteményektől. A Paleo diéta, és a sportolók diétás receptjei között azonban hidd el, meg fogod lelni az alternatívákat!

Ha nem elég a fenti indoklás, miért fontold meg mégis a kenyérfogyasztásod korlátozását?

A glutén megítélése még a tudományos körökben sem egyértelmű annak ellenére, hogy a negatív hatásai már klinikailag dokumentáltak. Azt gondolhatod, hogy a fenti lisztérzékenység téged nem érint, vagy nincsenek fejfájásaid, tehát nem kell ezzel foglalkoznod.

Az a helyzet, hogy a glutén fogyasztásod ebben a pillanatban is hathat Rád. Csak még nem vetted észre.

A lakosság kis hányadára valóban igaz, hogy nincs problémája a gluténnal, azaz nem is kell aggódnia a magas lisztfogyasztás miatt. Biztos vagy abban azonban, hogy nem emiatt vannak az életedet megkeserítő ‘mellékhatásaid’?

Gluténmentes Paleo és fehérjediéta

A tipikus emberi reakció az, hogy bármilyen negatív testi reakció esetén, először az alkalmazott táplálék kiegészítőt okolja, másodszorra a közben észrevétlenül és folyamatosan használt gyógyszereket, és harmadszorra nézi csak meg azt, hogy milyen ételeket fogyasztott el aznap.

A sorrend abszolút hibás, és ez nem a Te hibád, mindössze a helytelen tájékoztatásnak köszönhető.

  1. Az ételeidet fogyasztod el a legnagyobb mennyiségben – nézd meg először mit ettél ma!
  2. A gyógyszereid a legveszélyesebbek, hiszen olyan kémiai anyagok, amelyek a tested működését befolyásolják – biztos vagy abban, hogy nem szedsz semmit?
  3. Ha a fentieket már jó alaposan ellenőrizted, akkor nézz bele a multivitaminos szekrényedbe.

Ha még nem vagy elég tudatos, az étrended alapja a kenyér, és ezzel egyidejűleg a glutén. Mivel járhat ez?

A gabona emésztése során három válasz léphet fel a testeden. Ezek az alapok. Különbség van a lisztérzékenység, gluténérzékenység, vagy ‘allergiás a gluténra’, a cöliákia kifejezések között. De nevezik gabona allergiának, vagy búzaallergiának is. Lényegében mindegy a jelen mondanivalóm szempontjából.

Végeztek olyan kísérleteket, amelyek során tiszta búza fehérjeport fogyasztottak a betegek, majd nyomon követték az allergiás reakciókat a testükben. A bőrkiütések és a légzési problémák kapcsolatba hozhatóak a búzában található fehérjék fogyasztásával.

Fontos, hogy tudd, hogy a gluténérzékeny személyek nem ugyanúgy reagálnak, mint a lisztérzékenyek.  A két allergiás betegség esetén eltér az autoimmun válasz.

  • A glutén érzékeny szervezet éppen csak “felállítja a védekező mechanizmust a támadó ellen”.
  • A lisztérzékeny “egy teljes hadsereget küld és speciális antitest katonákat fejleszt” a glutén ellen, amelyek mindig készenlétben állnak.

A lisztérzékenység emellett 4-szer olyan gyakori, mint 50 évvel ezelőtt.

Ha mélyebben a témába tekintünk, a lisztérzékeny emberek számának növekedése több világméretű faktornak köszönhető.

Valószínű, hogy közrejátszik a gabonával történő folyamatos kísérletezés, a búza növény növekedésére ösztönző gén és egyéb technológiák. Nem tudjuk még, hogy a mostani búza-szerű növények, ugyanolyan hatással lesznek e a szervezetünkre, mint a nagyapáink által megművelt búzaföldeken termett gabonáké.

Az is tényszerű megállapítás, hogy a liszt alapú ételek ekkora mértékben még soha nem jelentek meg az ember táplálkozásában. Még az olyan országokban is, mint Kína, a búza-alapú ételek kezdik átvenni a többséget. Kína pedig mindig is a rizsfogyasztás nagyhatalma volt.

Hihetetlen, de 100-ból 29 ember glutén allergiás vagy glutén intoleranciában szenved, DE nem is tud róla!  

Egy 2007-ben publikált tanulmányban a kutatók lisztérzékeny betegektől, és teljesen tünetmentes személyektől vettek mintákat.

6 emberből 5 “glutén-szimptoma-mentes”  ember mutatott gyulladásos, autoimmun vérprotein reakciót, miután gliadint juttattak a szervezetébe.

Hasonló, angol és német klinikai vizsgálatok ugyanide vezettek: háromszor annyi ember volt glutén érzékeny, mint azt ők saját maguk gondolták.

A fent említett “autoimmun vérproteinek” jelzőanyagok, amelyek azt üzenik a testednek, hogy gyulladásos reakcióval válaszoljon, főként a beleidben.
Ennek a folyamatnak kétféle célja van:

  • ez segít megszabadulni a behatoló gluténtól, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet
  • fájdalmas üzenetet küld, amely arra figyelmeztet, hogy ne edd azt az ételt többet.

Ez az egész testedet érintő gyulladás stresszeli az emésztőrendszered, a feljebb említett módon az agyad, és egészen odáig fajulhat az állapot, hogy más allergiák is megjelennek a szervezetedben, mint például a tejallergia vagy laktóz intolerancia. A beleid folyamatosan sérülnek, amely a tápanyagok felszívódásának gátoltságát is okozhatja.

Mindig elmondjuk: a tested egy rendszer! Nem érdemes kiemelned egy táplálék kiegészítőt, amely majd csodaszerként működik. Az életmódodon kell alakítanod. Ne próbáld önmagad diagnosztizálni. Az első lépés azonban az, hogy kialakítasz egy sporttal, és férfi, egészséges diétával támogatott életmódot.

A fent említett glutén reakciók meglehet Téged nem érintenek még.  Ne felejtsd el azonban, hogy az életed hosszú úton vezet keresztül. Hosszú ideig stresszeled a szervezeted olyan ételekkel, amelyek lehet hogy ártalmasak számára. Előbb vagy utóbb oda kell figyelned a tested jelzéseire.

Minden pici falat számít, ha 60-70-80 éven keresztül fogyasztod.

Megjegyzés: jól nézd meg, hogy a “gluténmentes” felirat mit takar, a csomagolásokon. Ez mindössze arra vonatkozhat, hogy gabonát nem, de feldolgozott rizslisztet, kukoricalisztet vagy keményítőt tartalmaz a kiszemelt ételed.  Nagy számú “gluténmentes” étel magas mennyiségben tartalmaz cukrokat.

gluten_mentes

(Forrás: peakshop.hu)