Lélekpont - teljesség útján

A lélek is Ünneplőben

A bevásárlások, főzések és ajándékozások feladatözöne közepette olykor épp arról feledkezünk el, ami a karácsony lényege: a szeretet és a hit megéléséről.
A lélek is Ünneplőben

Érzelmek helyett ajándékok borítanak el bennünket?

Sokszor elhangzik a vád, miszerint a Karácsony mára már egyszerű ajándékozási lázzá degradálódott. Való igaz, a saját készítésű ajándékok helyét átvették a boltban vásároltak, és azok is néha már túlzott mennyiségben. Nem is olyan régen még a gyerekek egy, maximum két csomagot bontogattak, a férjnek egy pizsama vagy egy kardigán dukált, a feleség illatszereket vagy könyvet kapott. Ma már a gyerekek ki se látszanak a dobozok halmából, a párok nagy értékű műszaki cikkeket, konyhai felszerelést csomagolnak egymásnak, a tévé már szokványos karácsonyi ajándék – ez egykor elképzelhetetlen volt. Fogyasztói társadalomban élünk, ami bizony ilyenkor, karácsonykor még szembetűnőbb, mint máskor.

Öltöztesd ünneplőbe a lelkedet!

Pedig a Szeretet ünnepének valóban az érzelmekről kell szólnia: annak idején a saját készítésű ajándék azért volt más, mert mindaddig, míg készült, akaratlanul is a megajándékozott körül forogtak a gondolatok. Ha egy sálat kötött valaki édesapjának, időről időre eszébe villant a személy, aki majd viselni fogja. És persze ott voltak az egyházi szertartások is, amelyek pedig az ünnep spirituális vonalát erősítették a lélekben – a vallásos énekek, a betlehemezés, a misék a transzcendentális világ felé fordították a gondolatokat és érzelmeket. A Karácsony tehát az embertársak és Isten felé irányuló szeretet megélésének intenzív időszaka volt – és ma is annak kellene lennie. Persze nem mehetünk vissza az időben, és nem fordulhatunk szembe a korral, amelyben élünk. De nem is kell – attól még, hogy ajándékok tömkelegét cipeljük a fa alá, hogy lejárjuk a lábunkat az ünnepi bevásárlások alatt, hogy nem készítünk betlehemet és kör-email-ekben kívánunk boldog karácsonyt, ünneplőbe öltöztethetjük a lelkünket is, és ugyanúgy odafordíthatjuk a szeretet és a hit felé.
 

Így koncentrálj az érzelmeidre!

Ehhez azonban kell némi tudatos tervezés, hiszen felgyorsult világunkban nem olyan egyszerű megteremteni az elmélyülést és a belsőnkre való fókuszálást. Íme néhány módszer, amely valóban segítségünkre lehet ebben:
- Kerüljenek ki az ünnepi asztalra a fényképalbumok is! A régi emlékek felidézése, távol lévő szeretteink látványa megmelegíti a szívünket!
- A karácsonyfára is aggathatsz egy-egy olyan díszt, amelyről azok a családtagok-barátok jutnak eszedbe, akik fontosak neked. Egy-egy felfüggesztett dió, amelyre a nevüket írod, szimbolizálhatja őket, s így velük állsz akkor is a karácsonyfa alatt, ha távol ünnepelnek
- Kölcsönözzetek ki olyan karácsonyi filmeket, amelyek a spirituális vagy a családi érzelmekre hatnak. A közös filmélmény, az együtt átélt érzelmek emlékezetessé teszik az ünnepi estéket
- Jelölj ki egy órát, amikor a telefonokat bonyolíthatod – távol lévő szeretteidnek is adhatsz ajándékot, ha szavakban tudtok érintkezni, hát szóbeli ajándékot. Válassz ki egy-egy, az irántuk való érzéseidet vagy a nekik átadni kívánt bölcsességet kifejező idézetet vagy bibliai részletet, és olvasd fel nekik. A szavak által közvetített kötődés is melegséggel tölti el a lelket.
- A közös étkezéseknél nem muszáj a véletlenre bízni a beszélgetés fonalát:  feldobhatsz egy-egy témát-kérdést, amelyre mindenkinek válaszolnia kell, pl: „melyik volt a legkedvesebb karácsonyod?”, „melyik gyerekkori ajándékod maradt meg benned leginkább” stb. De akár spirituális témakört is körüljárhattok, megvitathatjátok, mi változott a világban Jézus megjelenésével, miért a szeretet a leglényegesebb érzelem, mit jelent a hit a ti számotokra. Egy-egy bibliai részleten való együttes elmélkedés is szép családi élmény lehet.
- Határozz meg a napi menetrendben egy húsz percnyi intervallumot, amikor elvonulsz, és csak átadod magad a csendnek, érzelmeidnek és gondolataidnak – ennyi még a legzsúfoltabb napban is akad. Teremts magad körül békés hangulatot, gyújts meg egy mécsest, és szánd arra ezt az időt, hogy belső világoddal foglalkozz. Hidd el, kamatostul megtérül!

Nem véletlen, hogy az emberiség történetében a kezdetektől szertartások és ünnepek strukturálták az évet. A léleknek szüksége van rá, hogy időről időre megpihenjen, kilépjen a hétköznapok leginkább a testet és a szellemet foglalkoztató világából, és az érzelmeire koncentráljon – hiszen életünk milyenségét épp érzelmeink határozzák meg.  Éljük meg Karácsonykor a lehető legjobban azt az érzelmet, amely mindannyiunkban a legerősebb: a szeretetet.

(Forrás: novagyok.hu)