Cikkpont - legfrissebb cikkeink

A boldogság egészséget kamatozik

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség középkorú és idősebb felnőttek körében végzett kutatása rámutat arra, hogy jobb egészségi állapotnak örvendenek azok, akiknek a párja elégedett az életével.

A szakemberek 1981 középkorú heteroszexuális párt vizsgáltak, és kiderült, hogy azok, akiknek a párja boldog életet él, nagyobb eséllyel számolnak be hosszútávon jó egészségről. A Health Psychology című szaklapban publikált anyag arra is rámutat, hogy mindez független attól, hogy maga az illető boldognak érzi-e magát. „Az eredményeink érdekes, szoros összefüggést mutatnak a boldogság és az egészség között. Nagyon érdekes viszont, hogy nem csak a saját boldogságunk számít, hanem az is, hogy a partnerünk boldog-e, és ez is hatással van a saját egészségünkre” – mondja a kutatást vezető William Chopik, a Michigan State University munkatársa.

A szakember szerint mindennek több oka is lehet: – a boldog partner erősebb közösségi támogatást nyújt, jobban figyel a másikra, mint egy elégedetlen, szorongó, stresszes társ – a boldog partner aktívan bevonja különféle tevékenységekbe a társát, ami segít abban, hogy ő maga is sportosabb legyen, egészségesen táplálkozzon – könnyebb az élete annak, akinek a párja boldog. A kutatásban résztvevők párok életkora 50 és 94 év között alakult, és hat éven át vizsgálták azt, hogy saját elmondásuk szerint mennyire elégedettek és milyen az egészségi állapotuk.

Forrás: vital.hu