ÚT AZ ELHÍZÁS FELÉ

Lélekpont - teljesség útján

ÚT AZ ELHÍZÁS FELÉ

Életünk első időszakában a táplálékfelvétel az egyik legfontosabb életfunkciónk. Az éhségérzet enyhítése jó közérzetet, és az elfogadottság érzését váltja ki. A szopás alkalmával a gyermek a testi nyugtalanságára vigasztalást kap. A meleg, puha, tej illatú anyai testtel való érintkezés a csecsemőnek azt jelenti: szeretik.

Az étkezés szimbolikája

 

Életünk első időszakában a táplálékfelvétel az egyik legfontosabb életfunkciónk. Az éhségérzet enyhítése jó közérzetet, és az elfogadottság érzését váltja ki. A szopás alkalmával a gyermek a testi nyugtalanságára vigasztalást kap. A meleg, puha, tej illatú anyai testtel való érintkezés a csecsemőnek azt jelenti: szeretik.

 

Szeret, aki enni ad

Később az ujjszopásnál a szoptatás kellemes érzését akarja a gyermek újrateremteni. A jóllakottság, az elfogadottság és a szeretetben levés érzései a csecsemőben elválaszthatatlanul összekötődnek. Ezen az elven alapul a free-demand, az igény szerinti táplálás, amikor a gyermekre bízzák, hogy mikor és mennyit szeretne enni.

 

Csecsemőkori ritmusunk

A csecsemőnek sem az evését sem az alvását nem szabad megszakítani. Ha a csecsemő az anyai gondoskodásban frusztrálódik, maradandó fejlődési zavarok alakulnak ki. Az ilyen gyermek kapkodja az ételt, gyakran habzsol, sokat és gyorsan akar enni. Ezzel a viselkedéssel válaszol a bizonytalan, megzavart anya-gyermek kapcsolatra.

 

Az anyai szeretet

Ha az anya nem tudja eléggé szeretni a gyermekét, ha a szoptatáskor gondolatilag nincs jelen, ha gyakran siet vagy rohan, esetleg másra figyel – tv-t néz, a család többi tagjával beszélget - akkor a csecsemőben agresszív indulatok fejlődhetnek ki, amelyeket sem legyőzni, sem kiélni nem tud, inkább csak elfojtani képes azokat. Ezek az indulatok megalapozzák a különböző vegetatív reakciókat is. Mivel a szerető gondoskodás és a táplálkozás összekapcsolódik a tudattalanban, a szeretetlen „megetetés” csalódást okoz, és ha ez gyakran ismétlődik, egészségkárosodáshoz is vezethet.

 

Ételek és emóciók

A különféle táplálékok megkívánása vagy elutasítása különböző emocionális szükségletekre utalnak. Biztonságot sugárzó például a tej, amely az elfogadottság érzését váltja ki, mágikus hatású az erőt adó marhasült, a társadalmi helyzetet hangsúlyozza a kaviár vagy más ritkaságok. Vannak gyermekek számára tiltott, a felnőttséget szimbolizáló ételek, mint a bor, sör, kávé. Köszönetet vagy dicséretet jelentenek az édességek, ennek megfelelően az édesség utáni vágyódás a szeretethiány talaján az önvigasztalást jelenti. Müller-Eckhard 1970-es vizsgálatában találóan jegyzi meg, hogy milyen sok szeretetet nélkülöző asszony keresi fel a cukrászdákat az édesség kedvéért. Az elhízásnál nem egyszerű szeretetéhségről van szó. Nagyon sok mindentől eltávolodott az, aki az elhízás problémájával küszködik.

 

A szülő által kiváltott kövérség

A szülő azzal tudja kiváltani a kövérséget, hogy a gyermek szükségleteire sematikusan táplálék kínálattal válaszol, s a gyermekéhez való őszinte odafordulás attól függ, hogy a gyermek eszik-e. Az ilyen típusú anya-gyermek struktúra a gyermek én-erejét gyengíti. A gyermek a frusztrációkat sem feldolgozni, sem elviselni nem lesz képes, helyette ön-növeléssel védekezik. Az elhízott betegeknél gyakran található igen szoros anyai kötődés, és erős anyai dominancia. Az apa a családban alárendelt szerepet játszik. Az anya a túlhajtott gondoskodásával akadályozza a gyermek motorikus fejlődését és a szociális kapcsolatteremtő készségét, és így a gyermeket passzív-receptív - passzívan befogadó- tartásban rögzíti.

Hamis éhségérzet

Az elhízott emberek nem tudják, mikor éhesek, mert az étvágyukat nem a belső szabályozó rendszerük, hanem a külső ingerek és a nyugtalanságuk váltja ki. A tartós evési szükséglet vagy a hirtelen támadó farkasétvágy nem a szervezet táplálékigényének a következménye, hanem a konfliktusok, a személyes problémák hatására a beteg regrediál, és a nyugtalanság, kedvetlenség oldásának kora gyermekkori eszközéhez nyúl vissza. Számára az evés pótlékká, a meg nem kapott, nem teljesített szeretet szükséglet kielégítésének eszközévé válik. Fokozott érzelmi sérülékenység jellemzi, a jó tapasztalatok hiányában elhiszi saját magáról, hogy értéktelen, nem bízik saját belső értékei meglétében. Saját értéktelenségét véve alapul elfordul önmagától, egy idő után meg sem próbálja megérteni és elfogadni önmagát. Kialakul benne egy kettősség, mert egyrészt teljesíteni akar, másrészt fél a teljesítéstől, hiszen annyi megélt rossz tapasztalata van már. Tökéletlennek, sebezhetőnek és elégtelennek érzi magát, bánatában eszik, hogy az önmagáról alkotott kép okozta szorongásait csökkentse.

A sikeres fogyás

A fogyókúrák akkor válnak hatékonnyá, amikor a viselkedésváltozás hatására többé már nem lesz szükséglet a túlsúly. Nagyon fontos, az evés, mint örömnyereség elvesztésének pótlása valahogyan. Nehezíti a kövérségtől való szabadulást a mindenhonnan támadó, fogyasztásra felhívó csábítás, mely a félreterelt figyelmet állandóan visszaviszi az ételekhez, mint örömszerző ingerekhez. A kövérség kezelésében kiemelkedő jelentőségűek a kapcsolati hidak, melyek arra szolgálnak, hogy eleinte nagymértékben, később, az én-erő növekedésével arányosan csökkenő mértékben segítsenek a kövéreknek a konfliktusait legyőzni, illetve az örömérzéseket beszerezni.