IVÓVIZÜNK

Lélekpont - teljesség útján

IVÓVIZÜNK

Minden cseppje kincs.
Víz nélkül nincs élet. Tiszta víz nélkül nincs egészség!

Amennyiben nem fogyasztunk minden nap megfelelő mennyiségű és minőségű tiszta vizet, az anyagcsere-folyamataink hatékonysága jelentősen csökken, amelynek következményei szinte beláthatatlanok. A testünk csak úgy tud csúcsteljesítményt nyújtani, ha minden nap 2-3 liter tiszta vizet iszunk. A víz számos további feladat mellett, mint oldószer jelen van az összes anyagcsere folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz, mint hordozó anyag oldott anyag formájában szállítja a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat.

 

Csapvíz-dilemma

 

A kézenfekvő megoldás az lenne, ha nyugodtan innánk az ivóvizet, vagyis a csapvizet. Mégis egyre több híradás szól arról, hogy a csapvíz nem biztonságos. Nehézfémek, vegyszerek, hormonok… A hazai vízminőségi problémák hátterében leggyakrabban nitrit-, nitrát-, ammónium-, bór- és arzénszennyezés áll. Bizonyítható, hogy egyre emelkedik a meddő nők és a nemzőképtelen férfiak száma. Ebben persze nemcsak a víz, hanem a környezeti, levegő- és élelmiszer-szennyeződések is szerepet játszanak. A ma használatban lévő szennyvíztisztító berendezések nem képesek kiszűrni a gyógyszert és a hormonokat.

 

Az arzén vízben való jelenléte szintén komoly probléma hazánkban, 335 településen okoz gondot, legfőképpen a Dél-Alföldön és összesen mintegy másfél millió embert érint. A  nagyobb arzénkoncentráció bizonyítottan növeli a bőr- és tüdőrák, valamint a vese- és hólyagrák kockázatát. 

 

A csapvíz kapcsán a klórozás az egyik legnagyobb vitát kiváltó kérdés. Klórgáz használatára a víz fertőtlenítése miatt van szükség, hogy megelőzzék mikroorganizmusok elszaporodását a vezetékben, amíg a vízkivételi helytől a fogyasztóig jut. Bár már léteznek alternatív módszerek is a helyi fertőtlenítésre, a hosszabb ideig vezetékben lévő víz kezelésére még mindig ez a legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer világszerte.

A klórozás kapcsán a melléktermékként keletkező un. szerves klórvegyületek, közte a trihalometán vegyületek (THM) vetnek fel bizonyos kételyeket. Egy pár éve végzett brit kutatás eredményeire hivatkozva több hazai sajtóorgánumban is napvilágot látott az az adat, miszerint jóval a magyarországi határérték alatti THM-koncentráció is születési rendellenességet okozhat.

 

Mit tehetünk?

Aki a csapvíz fogyasztása mellett dönt, érdemes megfogadnia a Tudatos Vásárlók Egyesületének (www.tve.hu) erre vonatkozó tanácsait, akik többek között arra is felhívják a figyelmet, hogy a helyi vízszolgáltató minden esetben köteles tájékoztatást adni a hozzájuk fordulóknak az ivóvíz minőségéről. Különösen javasolt ez, ha beteg, allergiás, illetve kisbaba van a családban.