Receptek
Gluténmentes babgulyás
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- fél kg sertéscomb
- 25 dkg füstölt szalonna (vagy bármilyen füstölt hús)
- 3 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 2 db nagyobb paradicsom
- fél kg fehérbab
- babérlevél
- őrölt pirospaprika
- só
- Biopont napraforgóolaj
A csipetkéhez:
- 10 dkg Biopont fehér rizsliszt
- 1 tojás
- csipet só
A babot forró vízben háromszor alaposan átmossuk, majd sós vízben áztatjuk egy éjszakán át. Másnap a sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk, a paradicsomot és a húst felkockázzuk. A babot egy edénybe öntjük, és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje,hozzáadunk egy babérlevelet és elkezdjük főzni.A hagymát felaprítjuk, kb. 1 dl olajon üvegesre pároljuk, aztán hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd a felkockázott húst is és fehéredésig főzzük. Két csapott evőkanál pirospaprikát elkverünk benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, a sárgarépát és fehérrépát, majd felöntjük vízzel és hozzáadjuk a füstölt húst is. Kb. fél órát főzzük így, majd hozzáadjuk a babot is és annak főzőlevét is és addig főzzük, amíg a hús és a bab is megpuhul. A csipetkéhez a lisztet, tojást és sót összegyúrjuk, majd kis darabkákat csipkedünk belőle. Akkor adjuk a leveshez, amikor már a hús és a bab is teljesen megfőtt. Akkor jó, ha a csipetke feljön a leves tetejére.