Húsfogyasztás és cukorbetegség

Cikkpont - legfrissebb cikkeink

Húsfogyasztás és cukorbetegség

A Harvard School of Public Health kutatói szoros összefüggést találtak a vörös húsok (marhahús, sertéshús) fogyasztása és a 2. típusú cukorbetegség kialakulása között.

A Harvard School of Public Health kutatói szoros összefüggést találtak a vörös húsok (marhahús, sertéshús) fogyasztása – elsősorban feldolgozott formájukban (pl. felvágottak) - és a 2. típusú cukorbetegség kialakulása között. Jelentős mértékben csökken viszont a kockázat azok számára, akik hús helyett dióféléket, babféléket, teljes kiőrlésű gabonát, illetve alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztanak. A kutatók azt állapították meg, hogy már napi 100 gramm nyersen vásárolt és otthon elkészített vörös hús elfogyasztása 19 %-kal megnövelte a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Iparilag feldolgozott húsból (felvágott, virsli, sonka) viszont ennek a mennyiségnek a fele - 50 gramm (pl. egy darab virsli, két szelet bacon) - is elég volt ahhoz, hogy 51 %-kal növekedjen a kockázat. A kutatók kiemelik az eredmény népegészségügyi jelentőségét, ugyanis már világjárvány a cukorbetegség, több száz millió embert érint szerte a világon.