Bánatzsír vagy védőbástyául szolgáló úszógumi?

Lélekpont - teljesség útján

Bánatzsír vagy védőbástyául szolgáló úszógumi?

A jóléti társadalmak jellegzetessége, hogy tényleges alakunk és az arról alkotott vágyképünk messze esik egymástól. Szinte mindegy, hogy a túlsúly abszolút probléma, vagy csak a mai sovány ideálhoz képest az – tény, hogy gondot okoz nekünk.

A túlsúly lelki okairól

A jóléti társadalmak jellegzetessége, hogy tényleges alakunk és az arról alkotott vágyképünk messze esik egymástól. Szinte mindegy, hogy a túlsúly abszolút probléma, vagy csak a mai sovány ideálhoz képest az – tény, hogy gondot okoz nekünk. És mivel az érintettek nagyon szenvednek ettől, egyértelműen tünetről van szó. A holisztikus gyógyítás elsődleges célja nem az, hogy megszüntesse a tünetet, éppen ellenkezőleg. Komolyan veszi azt, hisz minden más tünethez hasonlóan a túlsúly is hiányosság, ami megmutatja, mi „hiányzik” nekünk egész-ségünk eléréséhez.

Freudhoz hasonlóan Jung már évtizedekkel ezelőtt felismerte, hogy az emberben semmi nem vész el, hanem árnyékká válik, és elnyomva a tudattalanba kerül. Az itt elnyomott elemek azonban időről időre jelentkeznek. Ennek egyik formája a testi tünet. Ilyenkor azok az árnyékrészeink üzennek, amelyek már érettek a tudatosításra. Az, hogy a tudattalan láthatatlan, sötét világából kilépnek a test nyilvános világába, egyértelműen azt jelenti, hogy az adott tünetet figyelembe kell vennünk, szimbolikus üzenetét meg kell fejtenünk.

Mivel a világból semmi nem tűnik el, a súlyproblémával kapcsolatban is két választásunk van: vagy tudatosan megéljük, vagy a tudattalanba száműzzük, ahol árnyékként él tovább és a testünkön keresztül, tünetek formájában ad hírt magáról.

A forma (például egy széles csípő vagy egy vaskosabb comb) és a tartalom (a mögötte rejlő lelki minta) összetartozik. A problémás témához legjobban a látható formán keresztül jutunk el. A problémát soha nem lehet a testben megoldani, hanem mindig csak a tudatban. A megváltozott, új tudati tartalmak képesek stabilizálni az új formát.

Minden embernek van egy ideális testsúlya, amit különböző tényezők jellemeznek. A kérdés csak az, hogy ez az ideális súly miért haladja meg jóval a test számára ideális állapotot? Erre az általános válasz, hogy a testnek hordoznia kell egyéb síkok meg nem élt problémáját is.

Mit jelent a tünetek megfejtése, hogyan értelmezhetjük testünk üzenetét?

Vegyünk egy példát: A nők nagy része elégedetlen combja, feneke formájával, méretével. Mi rejlik ennek hátterében?

A fenék testi hangsúlyozás mindig is azt mutatja, hogy az illető a súlyt alulra helyezi. Archetipikusan nézve az alsó pólus a női testben hangsúlyosabb, a felső pedig a férfiban, amint ezt a szélesebb mellkas és a váll is megmutatja. Ha az archetipikus minta testi szinten erősen hangsúlyos, akkor fennáll a gyanú, hogy a szellemi-lelki hiányok testi kompenzálásáról van szó.

A csípő és a comb női pólust hangsúlyozó teltségét hasonlóan értelmezhetjük. A test itt is őszinte, és megmutatja a megoldandó feladatot: a nőiességet. Túlhangsúlyozása arra enged következtetni, hogy lelki síkon megoldatlan ez a téma.

A hosszú, sikertelen fogyókúrák azt jelzik, hogy a szervezet szempontjából milyen fontos ez az utalás: a koplaló szándékával ellentétben a test arról gondoskodik, hogy pontosan az érintett testrész – a vastag comb – ne fogyjon le. A testnek szüksége van erre, hogy kifejezhesse üzenetét. Abban a pillanatban azonban, hogy az illető megértette és elfogadta az üzenet tartalmát, feleslegessé válnak a zsírrétegek. Ha tovább akarunk lépni életutunkon, akkor nem elég csak őszintén nézni belső mintáinkra és elfogadnunk őket, hanem szövetségre kell lépnünk velük.

Minden megtett lépéssel, minden legyőzött kísértéssel könnyebb lesz, s önbizalmunk is megerősödik. Nagyon fontos, hogy korábbi, habzsoló étkezési mintáinkat feladva tudatosan együnk, hiszen ilyenkor meghosszabbodik az evés ideje, ezáltal nő az azzal járó élvezet is. Ennek során megváltozik a táplálékhoz fűződő viszonyunk is. Azok, akik megváltoztatták belső mintájukat, azt tapasztalták, hogy egyáltalán nem lesznek kövérek, ha tudatosan élvezik az evést. A zsírpárnákért leginkább a rossz lelkiismerettel, titokban behabzsolt tortaszeletek a felelősek. Úgy is mondhatjuk: Amit tudatosan eszünk meg, az nem árthat.

A testsúly állandó figyelgetése egészségtelen állapotra utal és arra, hogy az illetőnek még egy kis utat meg kell tennie. A kalóriatáblázatokkal vívott harc és a fogyókúrák mindig hosszú távú görcsökhöz vezetnek, és ez elveszi az evés örömét. - KSK