Mentsük meg a méheket!

Cikkpont - legfrissebb cikkeink

Mentsük meg a méheket!

Az elmúlt évek során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis állatok radikális fogyása tovább folytatódik, az a bolygó egész élővilágára, így az emberiségére is hatással lesz. Az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada ugyanis a méhek beporzásától függ.
Mentsük meg a méheket!

Az elmúlt évek során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis állatok radikális fogyása tovább folytatódik, az a bolygó egész élővilágára, így az emberiségére is hatással lesz. Az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada ugyanis a méhek beporzásától függ.

Az 1990-es évek végétől kezdve panaszkodnak világszerte a méhészek a méhek rejtélyes és hirtelen eltűnésére, és a mézelő családok nagymértékű pusztulására. Az elmúlt években valamennyit lassult a méhek pusztulása világszerte, de a folyamat továbbra is nagyon aggasztó. Egy városi legenda szerint Albert Einstein azt mondta egyszer, hogy ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl. A kijelentésnek hiteles források között nem lehetett nyomát találni, az viszont tény, hogy életünk nagymértékben függ az ő életben maradásuktól. Európában Magyarországon a második legnagyobb a méhállomány sűrűsége, de a hasznos rovarok száma az elmúlt években nálunk is csökkenni kezdett. A tudósok csak találgatnak, de az biztos: a méhek ellenálló képességének gyengülése az egész ökoszisztéma problémáit tükrözi.

A méhek és más virágbeporzó rovarok az ökoszisztéma nélkülözhetetlen láncszemei. A dongók és más vadméhek, a lepkék, a darazsak és legyek mind fontos szerepet játszanak a beporzásban. A méhek nemcsak mézet állítanak elő, de virágbeporzó tevékenységükkel kulcsszerepet játszanak a mezőgazdaságban is. Nélkülük többek között az alábbi élelmiszereink nem tudnának megteremni: a zöldségek, pl. a cukkíni, a gyümölcsök, pl. a barack, a magvak, pl. a mandula, a fűszerek, pl. a koriander, a konyhai olajok alapanyagai, pl. a repce stb. Csak Európában közel 4000 féle zöldség léte függ a virágbeporzók munkájától. A hústermelésre is hatásuk van, mivel az állatok takarmányának használt lucerna termesztéséhez is szükség van rájuk. A kézi beporzás munkaigényes, lassú és drága. A méhez virágbeporzó munkájának gazdasági értékét világszerte évi 265 mrd Euróra becsülik. Védelmük tehát gazdasági szempontból is elengedhetetlen.

A méhekre rendkívül nagy veszélyt jelentenek a mezőgazdaságban alkalmazott, mérgező rovarirtó vegyszerek. Van amelyik csak legyengítő őket, de neonikotinoidok nagyon kis mennyisége például már azonnal végez velük. Alig kell ehhez érintkezniük a méreggel – és akár az is halálos lehet, ha a kaptárban kicsinyeiket szennyezett nektárral és virágporral etetik. A világszerte tapasztalható méhpusztulásnak a vegyszereken kívül más okai is vannak: a klímaváltozás, egyes élősködők és a nagyüzemi mezőgazdaság terjedése. Ha mindenhol ugyanaz a növény van vetve, akkor a beporzók a virágzás rövid időszaka után éhen halnak. Nagyon sok elnéptelenedett kolóniában varroa atkát találtak, ez a parazita legyengíti a méheket, és csökkenti ellenálló képességüket a betegségekkel szemben. Az atkák apró harapásokat ejtenek a rovarok testén, ezen keresztül a kórokozók eleve könnyebben megfertőzik őket.

A méhek ajándéka - a méz

 
 

Ezt magas cukortartalmú nektárból készítik, melyet mézgyomrukban tárolnak. Ehhez hozzáadják saját garatváladékukat, majd a különleges elegyet egyenletesen elterítik a hatszögletű viaszsejtekben. A mézet éjszaka, szárnyaik lebegtetésével sűrítik be. Ez az ún. ventilláció. Persze a méhek a mézen kívül más hasznos anyagokat is előállítanak. Pl. a propoliszt, mely az emberek számára kiváló természetes antibiotikum.

A méz a természet különleges ajándéka. Színe, illata és aromája attól függ, hogy milyen növényről gyűjtötték a méz alapanyagát.

Őskori barlangrajzok tanúsága szerint a méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében. A mézet ma is szívesen fogyasztják számtalan jótékony hatása miatt. A méz táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét, kiváló erősítőszere a sportolóknak, az idős embereknek, a fáradt szervezetnek. Jó hatással van a gyerekek fejlődésére, ajánlják a szoptató anyukáknak is. A gyomorbántalmakra is javasolják, különösen székrekedésre. Nyugtatóan hat az egész testre. Azonban nem szabad túlzásba vinni, mert a testsúlyt is növeli. A mézet kozmetikai termékek, pakolások készítéséhez is használják.