T-Edd magad hosszú életűvé!

Lélekpont - teljesség útján

T-Edd magad hosszú életűvé!

Táplálékod legyen orvosságod, orvosság legyen táplálékod.”
-Hippokratesz-
Amiért sok a sav, és kevés a bázis...
 
A természetellenes táplálkozásunknak köszönhetően gyakorlatilag mindig túl kevés bázis van a szervezetünkben, és a hosszan tartó vitamin-és nyomelem-hiány miatt legtöbbünk teste elsavasodott. Ehhez jönnek még a lelkünkben hordozott mérgek, a negatív gondolkodásmód, a stressz, a zaklatott életvitel is, amelyek tovább növelik a savak mennyiségét. Egy ideig testünk bírja a rohamot, és még tud kivonni bázisokat a kötőszövetekből, az erekből és a csontokból annak érdekében, hogy semlegesítse a savfelesleget. Ennek következtében azonban kiürülnek az ásványianyag-raktárak, törékennyé válnak az erek és a csontok (pl.: csontritkulás), és hamarosan különböző betegségek formájában jelentkeznek a savasodás egyéb tünetei. 
 
A legtöbb sav az élelmiszerek – elsősorban a túl sok állati fehérje – megemésztésekor termelődik, illetve amikor rossz ételtársítás következtében erjedés lép fel a testünkben. 
A betegségeket okozó baktériumok, vírusok, gombák és egyéb paraziták is érzékenyek a kémiai vegyhatás (pH) változására. Savas közegben tudnak igazán elszaporodni, immunrendszerünket gyengíteni. Ez a rákos sejtekre is igaz, amelyek naponta létrejönnek a testünkben, de csak savas közegben tudnak erőteljesen fejlődni.
 
Szabad gyökök támadására számíthatunk ilyen esetekben:
  • UV sugárzás, 
  • füsttel és ólommal szennyezett levegő, 
  • rovarirtó szerek,
  • dohányzás, 
  • helytelen táplálkozás (magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok), 
  • betegségek pl.: a nem ellenőrzött cukorbaj, az érzelmi stressz, 
  • túlzottan kimerítő testedzés 
 
Gyökfogók
  • A négy legfontosabb gyökfogó: az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és az antioxidáns enzimek termelődését is elősegítő Szelén. 
  • Bioflavonoidok –pld. szőlő, a paradicsomban lévő likopin, paprika, meggy, bodza, homoktövis, áfonya, berkenye. 
  • A karotinoidok, - sárgarépa, sárgabarack, dinnye, csipkebogyó, homoktövis brokkoli.  
  • Glikozinolátok -pl: brokkoli, káposzta, retek
  • Monoterpének - pl.: citrom
  • Növényi ösztogének - pl.: szeder
  • Polifenolok - vörös szőlő, torma
 
A tudomány jelenlegi állása szerint megállapíthatjuk, hogy táplálkozás terén kizárólag a megfelelő mennyiségben és minőségben, naponta elfogyasztott élő, nyers zöldség, gyümölcs és gabona jelentheti az egyetlen megoldást. 
 
- Czakó Éva, gyógyszerész