Lélekpont - teljesség útján
T-Edd magad hosszú életűvé!
Táplálékod legyen orvosságod, orvosság legyen táplálékod.”
-Hippokratesz-
-Hippokratesz-
Amiért sok a sav, és kevés a bázis...
A természetellenes táplálkozásunknak köszönhetően gyakorlatilag mindig túl kevés bázis van a szervezetünkben, és a hosszan tartó vitamin-és nyomelem-hiány miatt legtöbbünk teste elsavasodott. Ehhez jönnek még a lelkünkben hordozott mérgek, a negatív gondolkodásmód, a stressz, a zaklatott életvitel is, amelyek tovább növelik a savak mennyiségét. Egy ideig testünk bírja a rohamot, és még tud kivonni bázisokat a kötőszövetekből, az erekből és a csontokból annak érdekében, hogy semlegesítse a savfelesleget. Ennek következtében azonban kiürülnek az ásványianyag-raktárak, törékennyé válnak az erek és a csontok (pl.: csontritkulás), és hamarosan különböző betegségek formájában jelentkeznek a savasodás egyéb tünetei.
A legtöbb sav az élelmiszerek – elsősorban a túl sok állati fehérje – megemésztésekor termelődik, illetve amikor rossz ételtársítás következtében erjedés lép fel a testünkben.
A betegségeket okozó baktériumok, vírusok, gombák és egyéb paraziták is érzékenyek a kémiai vegyhatás (pH) változására. Savas közegben tudnak igazán elszaporodni, immunrendszerünket gyengíteni. Ez a rákos sejtekre is igaz, amelyek naponta létrejönnek a testünkben, de csak savas közegben tudnak erőteljesen fejlődni.
Szabad gyökök támadására számíthatunk ilyen esetekben:
- UV sugárzás,
- füsttel és ólommal szennyezett levegő,
- rovarirtó szerek,
- dohányzás,
- helytelen táplálkozás (magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok),
- betegségek pl.: a nem ellenőrzött cukorbaj, az érzelmi stressz,
- túlzottan kimerítő testedzés
Gyökfogók
- A négy legfontosabb gyökfogó: az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és az antioxidáns enzimek termelődését is elősegítő Szelén.
- Bioflavonoidok –pld. szőlő, a paradicsomban lévő likopin, paprika, meggy, bodza, homoktövis, áfonya, berkenye.
- A karotinoidok, - sárgarépa, sárgabarack, dinnye, csipkebogyó, homoktövis brokkoli.
- Glikozinolátok -pl: brokkoli, káposzta, retek
- Monoterpének - pl.: citrom
- Növényi ösztogének - pl.: szeder
- Polifenolok - vörös szőlő, torma
A tudomány jelenlegi állása szerint megállapíthatjuk, hogy táplálkozás terén kizárólag a megfelelő mennyiségben és minőségben, naponta elfogyasztott élő, nyers zöldség, gyümölcs és gabona jelentheti az egyetlen megoldást.
- Czakó Éva, gyógyszerész