Kényeztesd immunrendszered, és meghálálja!

Lélekpont - teljesség útján

Kényeztesd immunrendszered, és meghálálja!

Az immunrendszer hatékony működéséhez szükség van antioxidánsra és rákellenes hatású szelénre, cinkre, C- és E-vitaminra, folsavra és ciszteinre.
Ezt egy növényekben gazdag étrend képes biztosítani.
Mozgás-immun
Az immunrendszer hatékony működéséhez szükség van antioxidánsra és rákellenes hatású szelénre, cinkre, C- és E-vitaminra, folsavra és ciszteinre.
 
Ezt egy növényekben gazdag étrend képes biztosítani. 
 
Immunstimuláns hatású anyag a kvercetin, amely az almában van nagyobb mennyiségben. A glutathion is erősíti a védekező rendszert, ezt nagyobb mennyiségben tartalmazzák a káposztafélék és a sörélesztő. Az immunrendszert erősíti a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása: pirospaprika, káposztafélék, fekete ribizli, csipkebogyó, homoktövis termése. A fokhagyma rendszeres fogyasztása is immunerősítő hatású. 
 
A rendszeres mozgás növeli az immunrendszer aktivitását, a szervezetben növeli a „boldogsághormonok” mennyiségét. Fontos ugyanakkor azt tudni, hogy intenzív mozgáskor nemcsak az oxigénfelvétel nő, hanem a sejtkárosító szabad gyökök mennyisége is. Emiatt antioxidánsban gazdag ételek fogyasztása vagy táplálék-kiegészítők szedése javasolt rendszeres, intenzív mozgás esetében. A mozgás fontos, mert a kisebb zsírdepóban kevesebb immunrendszert terhelő méreganyag tud lerakódni és csökken a szabadgyökök száma is. 
 
Természetben előforduló legerősebb immunerősítők :
 
1. kasvirág (Echinacea), amely jelentősen növeli a nem specifikus immunitást. 
2. Immunerősítő hatású a Reishi gomba. 
3. A Shiitake gomba lentinán hatóanyaga növeli a fehérvérsejt számot és fokozza az antitestek termelését, emellett baktérium-, vírus- és parazita ellenes hatású. 
4. A kombucha teagombák és baktériumok szimbiotikus együttese, nagy mennyiségben termelnek immunrendszer-serkentő vegyületeket. 
5. Az istenfa immunerősítő hatása bizonyítottan a természetes ölősejtek aktivitásának fokozása révén jön létre, emellett vírusellenes hatása is van. 
6. A ginseng is immunerősítő, mert hatására nő a T sejtek száma és fokozódik az aktivitásuk. 
7. A propolisz erős természetes antibiotikum. 
8. A grépfrútmag-kivonat az egyik leghatékonyabb növényi eredetű kórokozó ellenes szer. 
9. Immunerősítő hatásúak még a gyömbér, hársfa, bazsalikom, benedekfű, apróbojtorján, levendula, zab, a kakukkfű – és az eukaliptusz olaj.
 
Ha az immunrendszer működését tartósan javítani, harmonizálni tudjuk, megelőzhetjük a visszatérő fertőzéseket, a daganatos sejtek képződését, megszüntethetjük az allergiát. 
 
– Dr. Dávid Zoltán, gyermekorvos