Mit egyen a baba? 6 hónapostól 1 éves korig

Lélekpont - teljesség útján

Mit egyen a baba? 6 hónapostól 1 éves korig

A csecsemő nem kicsinyített felnőtt, nem lehet ugyanazt ennie, mint a szüleinek!
Immunrendszerének működését hosszú ideig még az anyatejen keresztül hozott információk határozzák meg.
Bébiétel
A csecsemő nem kicsinyített felnőtt, nem lehet ugyanazt ennie, mint a szüleinek!
Immunrendszerének működését hosszú ideig még az anyatejen keresztül hozott információk határozzák meg – döntően. A saját védelme fokozatosan alakul ki, egészen 11 éves koráig. Közismert, hogy az immunrendszer kiegyensúlyozott működése a legfontosabb, és ennek kö-zel 80 százaléka az emésztőrendszer része. Mivel ezek oda-vissza hatást gyakorolnak egymásra – az anya számára a leglényegesebb feladat: a csecsemő helyes táplálása!
 
A csecsemő számára életfontosságú az anyatej. Ezen keresztül kapja meg a fejlődéséhez szükséges összes anyagot, és ami a lényeges: a szellemi tartalmat vagy bioinformációt. Akinek hamar elapad a teje, vagy egyáltalában nem is indult meg, szerezzen be anyatejet. Egyéves kor előtt nem javasolt a gyereknek bármilyen állati eredetű tejet adni, mert a bennük levő fehérjék sokkal nagyobb töménységűek az anyatejénél, allergizáló hatásúak. A tejcukrot Magyarországon a népesség egyharmada nem jól emészti, a kalciumot pedig nem tudja hasznosítani a baba, mivel nincs oltógyomra. Ilyen esetben a mandulatej a megoldás, amely rendkívül finom és nagyon jól képes pótolni az anyatejet. Magas fehérje, ásványi anyag és telítetlen zsírtartalma hasznos a babának. Később ki lehet bővíteni a diófélékből és napraforgóból készült tejekkel. A hatodik hónaptól lehet, de nem feltétlenül kell az anyatejes babáknál megkezdeni a hozzátáplálást. Hetente max. egyféle új ételt vezessünk be. Ez elsősorban az adott országban termett, vegyszermentes, érett gyümölcs kipréselt leve legyen. A benne levő gyümölcscukrot és a növekedésében alapvető szerepet játszó ásványi anyagokat a baba szervezete fokozatosan kezdi feldolgozni, megszokni. Ebben az időszakban még csak ismerkedési célzattal adjunk gyümölcsöt, esetleg sárgarépát a baba kezébe. 
 
Az időszak vége felé lehet megkezdeni a gabonatejek (rizs, zab) adagolását, majd az első gabonakásákat (köles, búza, rizs), ha már kinőttek az őrlőfogak. A fogzás dönti el ugyanis, hogy ezt a táplálást mikor lehet indítani. Csak az őrlőfogakkal egyidejűleg jelenik meg a csecsemő nyálában a ptialin nevű enzim, amely nélkül nincs szénhidrát emésztés. A vékonybél működése sem tökéletes még ebben a korban. Ha ez előtt kap a baba gabonaféléket, krumplit, akkor emésztés helyett erjedni fog a beleiben, amit a széklet bűzösségéből lehet megállapítani.
A baba lassan szokja az ízeket, bírja a monotóniát, nem kell mindennap fűszerezni, variálni az étkezését, ahogy a felnőttek teszik. Egyéves korára fokozatosan elmaradhat az anyatej, (akinek van teje, szoptasson) és a kásákat fokozatosan ki lehet egészíteni párolt zöldségekkel. A szilárd ételt a fogazat kialakulásának függvényében, lassan kell bevezetni. Az elválasztás időszakában havonta egy étkezést váltsunk át pépes, majd szilárdabb táplálékra. A baba szomjának oltására kizárólagosan tisztított vizet adjunk, cukor nélkül! A fekete tea, és az édesített levek (főleg cukorral) a szenvedélybetegségek alapjainak lerakását segítik elő. Ha szükséges, akkor csak gyógyteát (ánizs, kömény, kamilla) kapjon, ízesítés nélkül. 
Varga Sándor 
holiszta, természetgyógyász tanár