Receptek

Laktózmentes ételek

Gőzgombóc

Gőzgombóc
Hozzávalók

A tésztához:

27 dkg Biopont teljesőrlésű búzaliszt

1 db tojás

125 ml Biopont rizsital

csipetnyi só

1 csapott evőkanál nádcukor

1 citrom reszelt héja

1 dkg margarin

25 g friss élesztő / fél tasak porélesztő

A töltelékhez:

10 dkg lekvár

A tetejére:

10 dkg darált mák

5 dkg porcukor

A vaníliasodóhoz:

1,5 dl Biopont vaníliás zabital

1 db tojás

fél rúd vanília kikapart magjai

30 g porcukor

3 g étkezési keményítő

Elkészítés

A tészta összetevőit egy tálban alaposan elkeverjük majd golyót formálunk belőle. Ezután letakarjuk, és kb. 1 óra alatt duplájára kel.
Ha megkelt, 6 részre osztjuk, és minden részt kinyújtunk. A tészták közepére lekvárt teszünk, majd összecsomagoljuk, és óvatosan gombócot formálunk belőlük.
Párolóbetétben lobogó víz felett őzöljük a gombócokat kb. 15 percig.
A sodóhoz a tojást porcukorral és rizsitallal elkeverjük, majd a vaníliát és a keményítőt is eldolgozzuk benne.
Közepes lángon besűrítjük, miközben kevergetjük.