Lélekpont - teljesség útján

Vak szerelem és látni képes szeretet

„A tökéletes nem vonzza az embert. Az önmagában nyugszik, messze a normál élettől. Szeretni csak a tökéletlent lehet. Csak a tökéletlen ösztönöz növekedésre, a tökéletes nem.” Bert Hellinger
Vak szerelem és látni képes szeretet

Bert Hellinger párterápiája

A tökéletes nem vonzza az embert. Az önmagában nyugszik, messze a normál élettől. Szeretni csak a tökéletlent lehet. Csak a tökéletlen ösztönöz növekedésre, a tökéletes nem.”  Bert Hellinger

SZERELEM...

A szerelem beteljesítésével létrejön egy kötődés, mely feloldhatatlan. További kötődés csak akkor lehetséges, ha ezt elismerjük. Ahhoz, hogy a második kapcsolat sikerüljön, először pozitív módon fel kell oldani az előző kötődést. Előfordulhat, hogy még tartozol valamivel előző partnerednek. Talán egy elismeréssel vagy egy köszönettel. Esetleg fájdalmat okoztál neki, és az hiányzik, hogy azt mondd neki: „Sajnálom.” Ha ezt elismered, elengeded őt, és továbbléphetsz az életedben.

Korábbi párkapcsolataink sikertelensége nem akadálya annak, hogy boldogan éljünk egy új kapcsolatban. Erre akkor van esélyünk, ha megadjuk előző társunknak a neki járó tiszteletet. Új partnerünknek tudnia kell, hogy a rangsorban utána következik, és bizonyos értelemben neki köszönheti az új kapcsolatban betöltött helyét. Ezért fontos, hogy elismerje: „Én vagyok a következő. Előttem már volt valaki.”

EGYENSÚLY ....

Szeretni azt jelenti, hogy azt mondjuk valakinek: Igen, szeretlek olyannak, amilyen vagy. Még ha nem felelsz is meg álmaimnak és reményeimnek, nagyobb örömet okoz az, hogy létezel, mint az álmaim.” André Comte-Sponville

A párkapcsolat akkor lehet sikeres, ha az adás és az elfogadás folyamatosan kiegyenlítődik a két fél között, mégpedig szeretettel. Ideális esetben mindig kicsit többet adunk vissza, mint amennyit kaptunk. Ha a kiegyenlítés iránti szükséglet szeretettel párosul, egyre fokozódó cserefolyamat alakul ki, s ez még szorosabban egymáshoz köti a két embert. A jó párkapcsolat egyik alapja, hogy a jó ily módon folyamatosan áramlik két ember között.

Ha az egyik fél mindig csak ad, a másiknak olyan tartozása kezd felhalmozódni, amit már nem képes kiegyenlíteni, így a helyzet egyre nyomasztóbbá válik a számára.

Mindez még könnyen követhető, ha jó dolgokról beszélünk. Így kell azonban eljárnunk akkor is, ha sérelem, bánat ér minket. Ez esetben is fontos, hogy viszonozzuk, amit kaptunk. Van azonban egy aranyszabály: míg a pozitív dolgokból mindig egy kicsit többet adunk vissza, a rosszból elég, ha mindig egy kicsit kevesebbet viszonozunk!

TISZTELET...

A tartós párkapcsolat elengedhetetlen feltétele az egymás iránti tisztelet és a társunk értékelése. Ehhez hozzá tartozik, hogy elismerjük, a másik is ugyanolyan értékes, még ha más is. Ez az értékelés alapja. A partner más, de megfelelő. Minden olyan kísérlet kudarcra van ítélve és tönkreteszi a kapcsolatot, ami meg akarja változtatni a partnert. Ha elismerjük, hogy a másik fél is rendben van, akkor feladunk valamit önmagunkból. Hirtelen azzal szembesülünk, hogy a tőlünk eltérő dolgok is ugyanolyan helyesek, bár másak. Ez az értékelés alapja. Ezzel mindenki felad magából valamit, és képesek leszünk értékelni a másikat. A másik ezáltal gazdaggá tesz minket. Valamit kapunk általa, kap valamit a női minőség és a férfi is. Ez lesz azután a nagyobb egység.