Lélekpont - teljesség útján

TÉLI ÜDÍTŐ ITALOK

Testünk közel 70%-a víz. Nem mindegy hát, milyen minőségű és mennyiségű folyadékkal töltjük fel szervezetünket. Nyáron még csak-csak odafigyelünk, hogy rendszeresen fogyasszunk fo-lyadékot, de télen, hideg, csapadékos időben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni szervezetünk létfontosságú folyadékpótlásáról. Vegyszermentes, organikus alapanyagokat ilyenkor is be-szerezhetünk, tiszta, energiával teli vízzel pedig egész évben megajándékoz minket a természet.

Testünk közel 70%-a víz. Nem mindegy hát, milyen minőségű és mennyiségű folyadékkal töltjük fel szervezetünket. Nyáron még csak-csak odafigyelünk, hogy rendszeresen fogyasszunk folyadékot, de télen, hideg, csapadékos időben hajlamosak vagyunk elfelejtkezni szervezetünk létfontosságú folyadékpótlásáról. Vegyszermentes, organikus alapanyagokat ilyenkor is beszerezhetünk, tiszta, energiával teli vízzel pedig egész évben megajándékoz minket a természet.

 

Az ember szomjának csillapítására egyértelműen és kizárólag csak a tiszta, szobahőmérsékletű víz felel meg. A legszerencsésebbek tiszta forrásvízzel csillapíthatják szomjukat. A csapvíz fogyasztása – a benne levő több tízezer oldott vegyianyag miatt - egyáltalában nem javasolt. Az ásványvízzel óvatosan bánjunk, a magas szervetlen sótartalma miatt. A szénsavas ásványvíz savasítja a szervezetet! Megbízható vízforrás saját víztisztító berendezésünk is.

 

GYÜMÖLCSLÉ OKOSAN

A készen kapható gyümölcslevek, főként cukrozott, mesterségesen feldolgozott formában az egészségre károsak lehetnek, savasítanak és az allergiás folyamatokat is erősíthetik. Könnyen készíthetünk házilag is gyümölcsitalt, de csak hazai termésű, friss, érett gyümölcsöket használjunk. Itt is ügyeljünk a társításra, mert a különböző gyümölcsök könnyen összeerjednek a gyomorban. Ezen az segít, ha lassú kortyokban isszuk, a szájban alaposan átforgatva, hogy a szénhidrát előemésztés megfelelő legyen.

 

Jó tanács: Bármennyire is ízlik, ezekből az italokból egyszerre ne igyunk meg többet fél liternél, mert intenzíven méregtelenítenek. Az erjedés elkerülésére tegyünk hozzájuk valamilyen erjedésgátlót, pl. fahéj, édesnemes pirospaprika, természetes vanília, kömény, gyömbér, stb.

 

TÉLI VITALIZÁLÓ KOKTÉLOK

 

Életerő koktél

10 dkg sárgarépa, 10 dkg alma, 2dl tisztított víz, 1 teáskanál friss koriander levél, fél mokkáskanál fahéj.

Mossuk meg alaposan az almát és a sárgarépát, majd vágjuk darabokra, és a zöld korianderrel és 1 dl vízzel turmixoljuk össze. Kis lyukú szűrőn szűrjük le, majd turmixoljuk össze újabb 1 dl vízzel. Miután ezt is leszűrtük, öntsük össze az előzővel, keverjük bele a fahéjat. A tetejére hintsünk zöld koriander levelet.

Fűszeres, igazi paradicsomlé

3 db közepes méretű paradicsom, 1 szál újhagyma, 2-3 cm kígyóuborka, 2 dl tisztított víz, 1 teáskanál zöld lestyán levél, csipetnyi cayenne bors (fehérbors), kevés tengeri só.

A megmosott paradicsomból vágjuk ki a kemény csumáját, a zöldségeket daraboljuk fel, majd az összes hozzávalóval turmixoljuk össze. Lúgosító, frissítő, tisztító hatású ital.

Gyömbéres, citromos jeges tea

1 liter víz, fél citrom, 1 hüvelykujjnyi gyömbérgyökér, 1 evőkanál méz

Hámozzuk meg a gyömbérgyökeret, durva reszelőn reszeljük le, majd tegyük a vízbe. Forraljuk fel, majd tegyük nagyon kis lángra és főzzük 15-20 percet. Hagyjuk kihűlni, finom lyukú szűrőn szűrjük le, majd csavarjuk bele a fél citrom levét. Ízlés szerint adjuk hozzá a mézet. A gyömbér baktérium és vírusölő, a C-vitaminban gazdag citrommal együtt erősíti az immunrendszert. - VS