Cikkpont - legfrissebb cikkeink

Súlyosbodó élelmiszer pocsékolás

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének jelentése szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert, vagyis az éves termelés egyharmadát pocsékoljuk el, vagy dobjuk ki felhasználás nélkül.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének jelentése szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert, vagyis az éves termelés egyharmadát pocsékoljuk el, vagy dobjuk ki felhasználás nélkül. A legnagyobb pazarlást a gyümölcsök és zöldségek, illetve a gumós és gyökeres növényeknél találták. A pazarlás főleg a nyugati országokban sokkoló, Európában és Észak-Amerikában ugyanis minden állampolgár 95-115 kilónyi ételt dob ki évente. Főként a fogyasztók viselkedése és a nagyipari termelés jelentik a gondot: a lejárati dátumok és a minőségi előírások betartása miatt sok étel kerül a szemétbe, mikor azoknak még semmi bajuk sincs, ráadásul a különböző marketingfogások is vásárlásra bíztatnak, mint például a „kettőt fizet hármat kap” akciók. „Sokkal kifizetődőbb lenne csökkenteni az élelmiszerek pazarlását, mint növelni a mezőgazdasági termelést" - összegzi eredményeit a jelentés.