Hírpont - legfrissebb híreink

A mesterséges foszfátok káros hatásai

A tejtermékekhez (pl. feldolgozott sajtok) és a gabonafélékből készült termékekhez (pl. palacsintaporok, a gyorsan elkészíthető kenyérporok) hozzáadott, mesterséges foszfátok - lehetnek tartósítószerek, sűrítőanyagok, lazító anyagok - a vérben megemelik a foszforszintet, ami káros lehet a vesékre.

A tejtermékekhez (pl. feldolgozott sajtok) és a gabonafélékből készült termékekhez (pl. palacsintaporok, a gyorsan elkészíthető kenyérporok) hozzáadott, mesterséges foszfátok - lehetnek tartósítószerek, sűrítőanyagok, lazító anyagok - a vérben megemelik a foszforszintet, ami káros lehet a vesékre. Ha túl sok az elfogyasztott élelmiszerben a foszfát, eltömődnek az erek, megnagyobbodik a szív és rosszabb állapotúak lesznek a csontok - állítják a Houston Methodist Hospital kutatói, de nem mindegy, hogy természetes vagy mesterséges forrásból kerül-e be a szervezetbe a foszfát. A foszfor nélkülözhetetlen elem a DNS és az RNS képzéséhez, a sejtek közötti energiaforgalomban, a hormonrendszer egészséges működéséhez. “Kutatásunk arra figyelmeztet, hogy az embereknek tudatosabban kellene táplálkozniuk, az élelmiszerek cimkéin pedig szerepelniük kellene a foszfor- és foszfát tartalmú adalékanyagoknak” – javasolják a kutatásban részt vevő szakemberek.