Hírpont - legfrissebb híreink

Levegőszennyező hamburgerek

A Minnesota Egyetem kutatóinak vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a vendéglátóhelyek konyhái nagymértékben szennyezik a levegőt, s komoly kockázatot jelentenek az emberek egészségére és a környezetre egyaránt.

A Minnesota Egyetem kutatóinak vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a vendéglátóhelyek konyhái nagymértékben szennyezik a levegőt, s komoly kockázatot jelentenek az emberek egészségére és a környezetre egyaránt. A projekt eredményeként Kaliforniában már több helyen korlátozták a vendéglátóipari konyhák által kibocsátott emissziót. A legtöbb szennyezőanyagot a nagy zsírtartalmú, magas hőfokon készült, különösen a nyílt lángon sütött ételek - mint a hamburger húspogácsa - elkészítése juttatja a levegőbe. Megállapították, hogy minden ezer kg hamburger 25 kg szennyezőanyag keletkezésével jár, mely bizonyítottan rákkeltő kémiai anyagokat is tartalmaz. Ugyanakkor 1000 kg pizza elkészítése viszont csak 3 kg káros anyagot juttat a levegőbe. Javasolják a konyhafőnököknek, hogy kíméletesebb módszereket alkalmazzanak.