Jelenlegi hely

A kalóriadús ételek látványa is elég

A látványnak is nagy szerep jut az étkezések során – erre a régóta ismert tényre találtak újabb bizonyítékot lausenne-i kutatók. A vizsgálat résztvevői különösen jónak értékeltek semleges ízeket, miután kalóriadús ételeket – pizzát és süteményt – ábrázoló képeket mutattak nekik. Ugyanazt az ízt viszont lényegesen rosszabbra értékelték, miután kalóriaszegény ételek, például dinnye vagy zöldbab fotóit látták. Megállapították, hogy az emberi agy kevesebb, mint egy másodperc alatt, látvány alapján felméri, mennyi kalóriát tartalmaz az adott étel. Az evolúció során ez a képesség és a kalóriadús ételek előnyben részesítése fontos volt az éhhalál elkerülése érdekében. A szakértők szerint a tápláló ételek előnyben részesítése is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több a túlsúlyos és elhízott ember