Lélekpont - teljesség útján

HÚSVÉT A FENG SHUI JEGYÉBEN

A természeti népeknél elsősorban a termékenységgel összefüggő népszokásokhoz kapcsolódnak a Húsvét szertartásai. Az ünnep a húsvét előtti böjttel kezdődik. A feng shui hagyományai szerint a böjt a húsvét hete előtti héten kezdődik. Elsősorban egészségügyi szerepe fontos. A téli, felhalmozott méreganyagok eltávolítását, a szervezet átállítását szolgálja.

 

A természeti népeknél elsősorban a termékenységgel összefüggő népszokásokhoz kapcsolódnak a Húsvét szertartásai. Az ünnep a húsvét előtti böjttel kezdődik. A feng shui hagyományai szerint a böjt a húsvét hete előtti héten kezdődik. Elsősorban egészségügyi szerepe fontos. A téli, felhalmozott méreganyagok eltávolítását, a szervezet átállítását szolgálja.

 

A húsvét az az ünnep, amely elválasztja a jang típusú, téli étkezést a jin típusú tavaszi-nyári étkezéstől. A feng shui hívei a húsvét előtti hetet a színek jegyében töltik. Ennek a diétának az a lényege, hogy a hét minden napján más és más színű élelmiszer legyen a meghatározó az étkezésünkben.

HÉTFŐ: narancssárga

Csemegekukorica, mangó, sárgarépa minden formában és változatban, füstölt halak, pl. pisztráng fokhagymával és málnaszármazékkal, krémsajt és krémtúró sáfránnyal, illetve répával. Hétfőn ehetünk sütőtökpürét, főtt tojást vagy kajszibarackot.

KEDD: piros

Málna, málnadzsem, eper bármilyen formában. Sajnos a természetben még nem terem, de arra jó alkalom, hogy a fagyasztónk tartalékait kiürítsük. Kedden ehetünk még főtt marhahúst, vörös tonhalat és paradicsomos ételeket. Finom alapanyag lehet a vörösbab is.

SZERDA: zöld

Az egyik olyan nap, amikor a legváltozatosabban táplálkozhatunk. Natúr joghurt, kiwi, zöldfűszerekkel ízesített saláták, spenótból, zöldborsóból, uborkából készült fogások sorakozhatnak az étlapon. De fogyaszthatunk brokkolit, zsírszegény sajtokat, hagymaféléket, valamint ezekből az alapanyagokból készült nyers és főtt ételeket.

CSÜTÖRTÖK: sárga

A nap folyamán sok természetes gyümölcsjoghurtot fogyasszunk. Natúr joghurtba tegyünk szeletelt vagy pépesített banánt, sárgabarackot. Csütörtök a csirkehús, kukorica, parmezán sajt, ananász napja is. Ehetünk még párolt, sáfrányos halat, sárga húsú paprikát és endíviát.

PÉNTEK: rózsaszín

Gyümölcsjoghurt cseresznyével, málnával. Húsféléket nem ehetünk. Fogyaszthatunk a tenger gyümölcsei közül rákot. Ehetünk még krémjoghurtot céklával, ami pirított kenyérre kenve nagyon finom, valóságos vitaminbomba. Párolt körte is kitűnő erre a napra.

SZOMBAT: fehér

A gabonatejes ételek kapnak hangsúlyt e napon. Tintahal, karfiol, karalábé, kecskesajt a nap legfontosabb alapanyagai, leves, főzelék is készíthető. Élvezhetjük a friss, párolt spárgát is. Korlátozás nélkül ehetünk natúr kefirt és joghurtot.

VASÁRNAP: lila

A lila káposzta és a padlizsán a nap legfontosabb alapanyagai. Ehetünk grillezett borjúszeletet, szilvát, fügét, lila szemű szőlőt. Desszertként csokoládékrémet, aszalt szilvás kalácsot. A színek hatását fokozhatjuk az étkezési környezet alakításával, megjeleníthetjük az abrosz, a szalvéta, a teríték kiválasztásával is.

 

A húsvét hete már az ünnepi készülődés jegyében zajlik. A hét elején a lakás és a környezet dekorálása zajlik. Ebben fontos szerepet kap a húsvéti szimbólumok alkalmazása. A barka, a tavasz első virágai feltétlenül legyenek vázában. A húsvéti tojás festett formában, barkákon, tálakban kellemes hangulatot teremt. A feng shui követői nagyhéten már csak pénteken böjtölnek, ilyenkor viszont szigorú szabályokat betartva. Lehetőleg csak nyers zöldséget, vagy gyümölcsöt fogyasztanak, sok folyadék kíséretében. ─HM