Lélekpont - teljesség útján

Hogyan válasszak magamnak virágot?

A legnehezebb élethelyzetekben számíthatunk a virágesszenciák segítségére!
• a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása,
• lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése,
• akut és krónikus testi vagy lelki betegségek kiegészítő kezelésére
• valamint a személyiségfejlődés elősegítésére.

Bach virágterápia

 

 

A legnehezebb élethelyzetekben számíthatunk a virágesszenciák segítségére!

  • a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása,
  • lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése,
  • akut és krónikus testi vagy lelki betegségek kiegészítő kezelésére
  • valamint a személyiségfejlődés elősegítésére.

 

Ismerni kell a virágokat...

Ahhoz, hogy valaki saját maga virágeszenciákat válasszon magának, két dologra van szüksége. Először ismernie kell a virágokat, ami nem egy túl nagy kihívás, mivel a harmincnyolc virág egy Bach-virágterápiáról szóló kézikönyv áttanulmányozása, vagy egy rövidebb tanfolyam elvégzése után bárki számára átlátható.

 

...és a lelki állapotunkat

A megfelelő virágeszenciák kiválasztása a saját problémás lelki állapot feltérképezésével folytatódik. Még ha testi szintű panasza is van valakinek, akkor is azt kell vizsgálni, hogy hogyan hat a betegség a személyre lelkileg. Ez a második lépés. Sok embernél gondot okozhat az, hogy nem tudja kiválasztani, hogy problémája sok összetevője közül melyiket is válassza kiindulási alapul. Például nehéz eldönteni, hogy tényleg az önbizalom, vagy a félelem a lelki nehézség mozgató rugója, vagy úgy érzi, mindegyik virág szóba jöhet. A diszharmonikus probléma javulásának több gátja is lehet, melyeket érdemes lehet a virágeszenciák kiválasztásakor átgondolni.

 

Milyen a jó probléma?

Egy fontos momentum az, hogy ki kell választani, hogy mi is az a téma, amin dolgozni akar.

Egy igazán „jó” problémának jellegzetes ismérvei vannak:

  • jelen van az ember életében, tehát most aktuális
  • az illető szenved tőle, fáj, szorítja, vagy valamire készteti

Az illetőnek fel kell ismernie, hogy olyan állapotba kormányozta magát, amitől a testi-lelki diszharmóniája kialakult. Fel kell ismernie azt is, hogy gyógyulása elősegítése érdekében meg kell változnia – ahogy idáig az életét vezette, az a jelen probléma kialakulásához vezetett. (Ha úgy érzi, hogy más a felelős ezért, akkor a fűzfa virágeszencia ajánlott).  El kell határoznia magát, hogy ez így már nem mehet tovább: „Úgy döntök, hogy meg akarok változni!”. Ennek elősegítésére igazából nincs virágeszencia, erről az embernek magának kell döntést hoznia. Ha valaki nem akar, nem fog javulni. Ha valaki nem akarja ezt a döntést meghozni, akkor a probléma valójában ez, a továbblépéshez pedig ki kell bontani az alábbi kérdést: „Miért nem akarok döntést hozni a gyógyulás mellett?”. Ahhoz, hogy az ember a fenti döntést meghozza, valami kell, hogy motiválja a változásra. A legtöbb esetben ezt az hozza, hogy az adott probléma feszíti, bántja, szenved tőle.

 

 

A gyógyulás áldozata

A gyógyulás általában áldozathozatallal jár (például egy diéta végzésekor átmenetileg lemond bizonyos ételekről). Ha sikerül válaszolni a „Miért is akarom a változást?” kérdésre, közelebb kerül a valódi problémájához.

 

Van, amikor csak várni kell

A motiváció akkor is hibás lehet, ha valaki nem saját maga, hanem inkább a környezete nyomására vág bele a terápiába.  Amennyiben nincs meg a megfelelő motiváció, nem tudunk mit tenni, mint várni, és keresni a választ. Például valaki a családban azt mondja, hogy „kellene egy szer, mert jó volna nekem egy kis elfogadás.” Ez tényleg jó, de nem a helyes motivációból fakad. Másik példa, ha „a szomszédomnak bevált, akkor nekem is jó lesz ez a szer.” Mindkét eset azt mutatja, hogy nem én akarom a gyógyulást, hanem más. Ez is egy állapot: vadrózsa, kékgyökér a javasolt virág.

És elképzelni az egészség állapotát...

Végül jobb mindjárt az elején megvizsgálni azt is, hogy a szenvedő ember el tudja-e képzelni, hogy az adott diszharmónia meggyógyulhat, és hogy vele is megtörténhet mindez. Ha ez nem áll fenn, akkor nem is kell tovább keresnie, a következő négy virág közt kell keresnie a megfelelőt: tárnics, sülzanót, vadrepce, vadrózsa.

 

A fény útján

A betegség nem kegyetlenség vagy büntetés, hanem csakis és kizárólag iránymutató: egy eszköz, amit Lelkünk felhasznál arra, hogy jelezze hibáinkat, hogy visszatartson minket még nagyobb tévedésektől, hogy megakadályozza azt, hogy még több kárt okozzunk, és hogy az igazság és a fény útjára tereljen minket, arra az útra, amelyről soha nem lett volna szabad letérnünk.”  /Edward Bach/

 

Szabó Norbert

bach-virágterapeuta