Lélekpont - teljesség útján

Gyerektáplálkozás

Fűszerezzük vérmérsékletünket!
A négy temperamentum: Kolerikus gyermek; Szangvinikus gyermek; Flegmatikus gyermek; Melankolikus gyermek.

A négy temperamentum

Kolerikus gyermek

• A korerikusban a hő elem kerül túlsúlyba, ez könnyen fölgyülemlik benne, úgy tűnik, mintha mindig egy kicsit nyomás alatt lenne. Támogatni kell az anyagcseréjét, s ezt a tűzelemmel érhetjük el: napérlelte gyümölcsöt, olajat, fűszert, csípős gyökereket,mustármagot adjunk neki, ami szétárad az anyagcserében és oldja, megakadályozza a lerakódásokat. Jótékony számára a nyerskoszt, durvára őrölt lisztből készült kenyér, gabonaételek - zab, rozs, árpa, búza -, mert rágnia kell! A fehér cukrot kerülje.

 

Szangvinikus gyermek

• A levegő elem jellemzi a szangvinikust. Karcsú, könnyű, finom csontfelépítésű. Nyitott, minden iránt érdeklődik, befogadó, nem haragtartó, barátkozó. Örökmozgó de könnyen túlpörgeti magát. Izgalmas, szókimondó, szórakoztató. Akkor válhat veszélyessé, ha kedvező tulajdonságai felszínességbe csapnak át, és „minden lében kanál” lesz. Könnyű föllelkesíteni szép terítéssel, gusztusos ételelrendezéssel. Az asztal legyen színes és étvágygerjesztő, a helyes észlelés serkenti az emésztőnedveket. Neki a leveles zöldség, kelbimbó, kelvirág, répa, cékla felel meg a leginkább. Adjunk hozzá hidegen sajtolt olajat, mézet. Gabonája a köles, a búza, a rozs és az árpa. A rozst őrölve, megfőzve, fűszerezve ajánljuk.

 

Flegmatikus gyermek

• Az emberi közösségek nem léteznének az ő türelmük, állhatatosságuk, kiegyensúlyozottságuk nélkül. A nyugalom azonban unalommá, pedantériává válhat.  Jól eszik, de nem jól rág. A zab kifejezette a tűz elem gabonája, amivel felrázhatjuk őt. A gabonát jól megfűszerezett darakása formájában adjuk. A víz elem felel meg neki, mindenekelőtt a leveles zöldségek, de a vizes gyümölcsök, uborka és a hígabb kásák, tüzesítő fűszerekkel. A káposztát, leveles salátát, uborkát keverjük például hagymával. A flegmatikus gyerek emésztési ereje gyenge, amit segítenek fűszerek, erjesztett ételek. Legyünk elővigyázatosak a tejjel! Ajánlott a napon érlelt gyümölcs, a répa jó formaerőket közvetít.

 

Melankolikus gyermek

• A melankolikus fiatalként úgy érzi, gyakran nem értik meg és nem ismerik el, szenved az érzéketlen környezetben. Felnőttkorban mélyreható gondolkodása és együttérző képessége kerül előtérbe. A melankólia akkor lehet veszélyes, ha mindent magára vonatkoztat, és előtérbe kerül az önsajnálat, az akadékoskodás. Alkatilag többnyire karcsú, magas növésű, ami gyakran társul általános kötőszöveti gyengeséggel, mely még kifejezettebbé teszi azt a benyomást, hogy ”lógatja az orrát”. Mivel a melankólikus a földszerűvel rokon, ezért a gyökérzöldségeket és káposztaféléket ritkábban adjuk neki. Édesítsük meg az életét, ennivalóját is: ajánlott a répaszirup, a méz, a virágteák, jó minőségű olajok, teljesőrlésű lisztekből készült sütemények, édeskömény, ánizs, kömény. Az ajakosok közül bazsalikom, kakukkfű, majoranna, zsálya. Fénykvalitást kell közvetítenünk a számára: gyógyfűszereken és gabonákon keresztül, fontos az étel kovatartalma. Meleget és fényt közvetít az árpa, a köles, a zab, a hajdina. A kukoricát fűszerezve adjuk, például mexikói salátában.

 

 

 

Szepesi Dóra