Jelenlegi hely

FIATALÍTÓ TÁPLÁLKOZÁS

A hosszú élet titka régóta foglalkoztatja az emberiséget. Az öregedés ma nemkívánatos folyamat, és a test minél fiatalosabb formában való megőrzése sokak számára életcéllá vált. A fiatalság titka azonban sokkal inkább a testi-lelki egészségben rejlik, mint a plasztikai műtétekben.
 
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) egyik szemináriumán nyolc okot neveztek meg, melyek gyorsítják az öregedést vagy előrehozzák annak tüneteit:
1. pszichés traumák
2. többszöri gyermekszülés
3. alváshiány
4. helytelen táplálkozás
5. mozgáshiány, vagy túlzott aktivitás, felpörgetett életmód
6. extrém környezeti hatások  (ez lehet nagyon hideg, nagyon meleg, szárazság, vízhiány stb.)
7. különféle izgatószerek fogyasztása, szenvedélybetegségek (pl. dohányzás, kávé, alkohol)
8. különféle kémiai anyagok és röntgensugarak testre való hatása (pl. ide tartozik a nehézfém terheltség, melynek során − akár étellel, akár a levegőből − ólom kerül az ember szervezetébe)
 
Táplálkozz és fiatalodj!
 
Az orvosi eredmények és a természetgyógyászat javaslatai egybecsengenek: a fehérjeszegény és a természetes szénhidrátban gazdag étrend segít a fiatalság, fittség megőrzésében és fenntartásában. 
Ha összehasonlítjuk az embereknél a vegyes étrendet és a növényi étrendet, akkor ugyanezt a különbséget találjuk: a vegyes étrendnek magas a fehérjetartalma, de kevés természetes szénhidrátot tartalmaz, míg a növényi, vegetáriánus étrendnél kevesebb fehérje kerül be, de sok természetes szénhidrát, főleg a frissen, nyersen fogyasztott gyümölcsökből.
 
Öregedésfokozó a helytelen táplálkozás!
Miért? 
Egyrészt a táplálékból olyan anyagcsere-melléktermékek halmozódnak fel a szervezetben, amelyek gyorsítják az öregedést; másrészt, ha valaki egészségesen táplálkozik, odafigyel arra, hogy sok nyers ételt fogyasszon, próbálja kerülni az állati eredetű ételeket, akkor a gyümölcsökben és a zöldségekben lévő antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök képződését, amelyek elősegítik az öregedést. Ilyen antioxidáns pl. a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén. 
Amikor az ember hővel kezeli a zöldségeket, akkor az antioxidánsok nagy része tönkremegy, így a főtt ételnek már nem olyan a hatása, mintha nyersen fogyasztottuk volna el. A táplálék megvonásának, a böjtnek szintén fiatalító hatása van.
 
- Váradi Tibor