Jelenlegi hely

A fehér rizs is okozhat cukorbetegséget?

A Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete a témában megjelent kutatási anyagokat kiértékelve arra a megállapításra jutott, hogy a fehér rizs fogyasztása jelentősen megnöveli a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. A világban túlnyomó részt fehér rizst fogyasztanak, mely kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a barna rizs, kevesebb magnéziumot és vitaminokat, amelyek csökkentik a 2. típusú cukorbetegség rizikóját. A kutatók azt igyekeztek kideríteni, vajon a kockázat függ-e az elfogyasztott rizs mennyiségétől, és jellemzőbb-e az összefüggés az ázsiai népesség körében, akik több rizst esznek. Kínában fogyasztják a legtöbb fehér rizst: 4 adagot naponta, míg a nyugati világban jóval kevesebbet: 5 adagot egy héten. Kitűnt, hogy mind az ázsiai, mind a nyugati országokban a nőknek veszélyesebb fehér rizst enniük. A kutatások szerint az elfogyasztott mennyiség egyenesen arányos a diabétesz kialakulásának esélyével.