Cikkpont - legfrissebb cikkeink

Fehér Karácsony? Inkább zöld!

Karácsonykor is legyél környezettudatos! Megmutatjuk, hogy csináld! Egyre többen élnek öko megoldásokkal az ünnepek alatt is.
Fehér Karácsony? Inkább zöld!

A karácsony a szeretetről, a meghittségről, a figyelemről és egyre inkább a fogyasztásról szól. Ez utóbbinak köszönhető, hogy ilyenkor többet pazarolunk, mint az év egyéb szakaiban és a környezetet is sokkal jobban terheljük. Épp ezért egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy nagy buzgalmunkban gondoljunk a környezetvédelemre is, és törekedjünk ökomegoldásokra ebben az időszakban is. Ha ugyanis ezeket az elveket tartjuk szem előtt, nem kell lemondanunk semmiről, ami az ünnephez kapcsolódik, sőt eltávolodva az esztelen fogyasztástól, sokkal közelebb jutunk ahhoz, amiről a karácsony valóban szól: a szeretethez, a meghittséghez és legfőképpen a figyelemhez.

1.Tudatos vásárlás

Megoldás lehet a magunk készítette ehető ajándék, ami lehet néhány darab ízlésesen csomagolt aprósütemény, házi szörp, lekvár, fűszerolaj vagy bármilyen nyalánkság, amit szépen feldíszített üvegben, dobozban vagy más alkalmas csomagolásban prezentálhatunk. Szintén készíthetünk házi kozmetikumokat, hiszen sok olyan pakolás, testradír, fürdősó és egyéb házi szépítőszer van, amiket el lehet készíteni előre és egy dekoratív üvegben vagy tégelyben megajándékozni vele szeretteinket.

2. Takarékos csomagolás

A környezettudatos csomagolás már a vásárlásnál elkezdődik: beszerző körútjainkra mindig vigyünk magunkkal megfelelő szatyrot, táskát, és a boltokban ne fogadjuk el a nejlonszatyrokat. Érdemes olyan ajándékokat választani, amik nincsenek túlcsomagolva gyárilag, hogy így is redukáljuk a kidobandó hulladék mennyiségét.Ha mindenképpen ragaszkodunk a csomagolópapírhoz, érdemes újrafelhasznált verziót választani, így legalább a fákat megkíméljük. Sokkal célszerűbb azonban, ha maga a csomagolás is az ajándék része. Ötletes és kreatív megoldás, ha egy sálba vagy kendőbe csomagoljuk a többi ajándékot, de készíthetünk vagy vásárolhatunk textil bevásárlótáskát, ami átmenetileg ajándéktasakként funkcionál.

3. Zöld fenyő

Környezettudatosság szempontjából a legoptimálisabb a cserepes fenyő, amit karácsony után kiültethetünk a kertbe, ha van ilyenünk, de egyre több kertészet kínál olyan fenyőket, amiket ünnepek után visszavesznek. Ha mégis a kivágott fenyő mellett döntünk, fontos, hogy a kiszuperált fát ne dobjuk az utcára vagy a kuka mellé, hanem adjuk le a fenyőfagyűjtő helyeken.

(Forrás: Karacsony.hu)