Lélekpont - teljesség útján

ÉLETÜNK RITMUSA - A TERMÉSZET TÁNCA

„Az emberiség a szenvedés-öregség-halál bonyodalmába szövődik, forog – halálból életbe, életből halálba, – amíg a megismerés útján elér a világossághoz. Mi ez a világosság? A természet táncát felismerni.”
ÉLETÜNK RITMUSA - A TERMÉSZET TÁNCA

„Az emberiség a szenvedés-öregség-halál bonyodalmába szövődik, forog – halálból életbe, életből halálba, – amíg a megismerés útján elér a világossághoz. Mi ez a világosság? A természet táncát felismerni.”                      – Hamvas Béla

 

 

Az ember – a természet ritmusaival lüktető egységben lehet csak életképes az Univerzum végtelenjében. Kozmikus érzékszerveink tompulása az ősbizalom megrendülését, és a Mindenségbe való illeszkedésünk instabilitását eredményezte. Ennek eredménye ma talajvesztett földi bolyongásunk.

 

A ritmus az élet univerzális törvénye, a kozmikus létezésünk alapja. Ahogy a bolygók mozgását, a nappalok és éjszakák változását, az évszakok hullámzását, úgy sejtjeink minden rezdülését is áthatja. Szervezetünk egészséges működésének hátterében sejtjeink – a kozmosz ritmusára hangolt – rezdülései állnak. Egészségünk megőrzésének első lépéseként meg kell tanulnunk ráhangolódni, tisztelni és járni ezt a táncot – napi, heti, havi, éves ciklusokban, egész életünkön át.

 

Egy napunk ritmusa

Az első, amit egészségemért, belső harmóniámért megtehetek, hogy megtanulom a helyes sorrendeket. Tiszteletben tartom a természet körforgását, alkalmazkodom a nappalhoz, és az éjszakához. Elismerem, hogy a nappal az aktivitás ideje, és az éjszaka azért van, hogy testem kivonjam a földi erőkből, és vízszintesen tartsam. Így tudom újratölteni az erőtartalékaimat, a szervezetemet. A test energiái reggel négy óráig tudnak újratöltődni. Ugyanígy alkalmazkodom a délhez, a délutánhoz, az estéhez, az éjszakához. Megtanulom, hogy mely időszakban mit kell tennem, hogy körforgásban tarthassam az energiáimat. Kiegyensúlyozott legyek nappal és éjszaka egyaránt.

 

Ébredés

A nap abban a pillanatban kezdődik, amikor reggel kinyitom a szemem és önmagam. Gondoljuk végig, hogyan tesszük ezt. Csörög az óra, kiugrunk az ágyból, megiszunk egy kávét, és rágyújtunk… Ezzel a napunk egy időre fel van dobva, de negatív erőkkel. Nem értékeltük, hogy az éjszaka nappallá alakult. A nap értéke abból ered, amit be tudok belőle fogadni, hogy ezzel az energiával feltöltekezve kezdjem el a napom. A nap befogadása úgy kezdődik, hogy szemem kinyitása előtt elmondom reggeli imámat, hálát adok, hogy új napra ébredhettem, elkerült minden rossz szándék, és kérem a Jóistent, hogy békés, egészségben, erőben való napom legyen. Ezután nyitom ki a szemem, beengedem a látómezőmbe majd a lelkembe a fényt. Mosollyal üdvözlöm belső szerveimet, melyek ezt megtanulják, így korábban ébredek, és minden nap elvégezhetem ezt a gyakorlatot. Így készülve testileg, lelkileg, szellemileg a napi aktivitásra. Ennek titka a fegyelem és a rendszeresség, erre szoktatom: dédelgetem és szeretem a testem.

 

A fény energiája - nappal

Ahogy a szemem kinyitom, a fényt beviszem a testembe, mindent fénnyel ébresztek fel a testemben. Ehhez testmozgásra is szükség van, az elernyedt izomzatok, ízületek mozogni vágynak. Tehát a fény mellett friss oxigént viszek a testbe, amitől felébred. Ehhez lehetőleg egy kinti terasz, nyitott ablak, bármilyen kicsi, tiszta, nyugodt hely megfelelő, ahol a különböző energiaáramlást segítő gyakorlatokat megteszem. Erre a Chi-Kung gyakorlatok alkalmasak a leginkább, saját tapasztalatom szerint. Minimális idővel – 10-20 perc – tisztelem meg az alkatomat. Mindez felkészít a napi konfliktusok kezelésére, minden jóság, szépség befogadására, munkám eredményességére, elvégzésére. A fizikai munka, edzés után a testet megtisztítom.

 

A test energiája – mozgás és reggeli

Amíg tisztogatjuk magunkat, előkészítjük a gyógynövényteát, mely felébreszt. A nap energiáját isszuk meg, visszük a testünkbe általa. Gyakorlat után elkészítjük a reggelit. A helyes reggelik igazán a magvak. Ezzel támogatjuk leginkább a belső szerveket. Energiát adnak, dúsgazdagok fehérjékben, vitaminokban, és ásványi kincsekben. Pl. quinoa, amarant, barna köles keverve friss gyümölccsel, növényi tejjel. És odafigyelünk a minőségére. Nyugodtan reggelizünk, rágjuk meg sokszor. Eredményt akkor érünk el, ha türelmesek vagyunk, és rendszeresen megtesszük, ami kellemes és jó a szerveknek.

 

Ahogy a Föld forog

Bennünk is él, ahogy a Föld forog, magával hozva a nappalt és az éjszakát. Az éj ideje az este, az éjszaka, és a hajnal, melyben a csillagok és a hold uralkodik: a Hold hideg energiája, a csillagok fénye, sokasága. Fontos szerepet töltenek be életünkben, szervezetünk pihenésében, fejlődésében és fenntartásában. A Föld forgása aztán elhozza a nappalt, ahogy az éjszaka nappallá vált, ami napfelkeltekor világosságot hoz. A nap ideje a reggel, a dél és a délután. Mindennek érzékelését és tiszteletben tartását az étrendünkkel is meg kell tisztelnünk. Azzal, hogy egy reggelit nem délben eszünk meg. Egy ebédet nem délután négykor és egy vacsorát nem este 10 kor kezdünk fogyasztani. Így nem tudjuk tisztelni a természet körforgását, határait. Ezért nagyon fontos az étkezések helyes ritmusa. Reggel 6-9 óra között a reggeli, 12-14 óra között az ebéd, és a vacsora lehetőleg 20 óra előtt. Itt az életkornak is jelentősége van: ha egész nap aktivitásod van, este 21 órakor is eszel. Ha idős vagy, lassabbak a sejtjeid.

 

A tisztulás és nyugalom ideje - este

Ha későn eszel, amikor a nap lemegy, és aludni térnél, minden szerved fáradt, és pihenni vágyik, de nem tud: munkája van, mert emésztenie kell. Amikor azután hajnalban feljön a Nap, az agy felébred, de a gyomor fáradt, nem tudsz felkelni. Nem tudsz reggelizni. A testet úgy kell eltenni este, hogy újra tudjon töltődni: tisztán! Ez alatt azt értjük, hogy a napi negatív energiákat, melyek a szervezetbe kerültek, le kell vezetni. Különböző testgyakorlatokkal pozitív energiákká alakítjuk, mozgással, légző gyakorlatokkal, gyógyító hanggyakorlatokkal. A belső szervekben keletkezett hőt kiengedjük a testből, az ehhez tartozó gázokat is. Testünk minden szerve egy kis gyáracska: energiát, hőt, és gázt termel, melytől meg kell szabadítani a testet. Ez a 6 fő szervünk gyakorlata. Ha erre nincs módunk, minden este tegyünk legalább 10 perc sétát, mélyeket lélegezve. Így feltöltjük friss oxigénnel a testet, a sejteket, mielőtt nyugovóra térünk. Ha szemünket becsuktuk, imával mondunk hálát, a nap folyamán kapott segítségért, óvásért, és védelemért.

Mindent a maga idejében

Mindennek megvan a maga ideje. Legyen ez összehangolva a természettel, legyen szépen felépítve. Ezek a szépségek simogatják a belső részeinket, mindez boldoggá tesz bennünket.

 

—Mezei Lőrinc

természetgyógyász, Tai Chi és Chi Kung mester