Lélekpont - teljesség útján

AZ AGYFÉNYESÍTŐ OMEGA 3 TITKAI

Az omega-3 zsírsav szedésének bevezetését fontolgatja több ország kormánya is, miután a legújabb kutatások igazolták, hogy segít a gyerekek megfelelő agyi fejlődésében, javul a koncentrálóképességük és memóriájuk.

Az omega-3 zsírsav szedésének bevezetését fontolgatja több ország kormánya is, miután a legújabb kutatások igazolták, hogy segít a gyerekek megfelelő agyi fejlődésében, javul a koncentrálóképességük és memóriájuk.

 

Mik azok az esszenciális zsírsavak?
Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez, ugyanakkor a szervezet maga nem tudja őket előállítani. A transzzsírsav nem tartozik az esszenciális zsírsavak közé, azaz ha egyáltalán nem fogyasztanánk, semmi bajunk sem lenne a hiányában.

 

Mit jelent az omega-3 és az omega-6 kifejezés?
 Az omega utáni szám azt jelenti, hogy a kettős szénatom kötés a zsírsavlánc végétől hányadik szénatomnál van. (Omega-3 = a kettős kötés a végétől a harmadik szénatomnál van). Az omega jelenti a szénatom-lánc végét. Az egészséges táplálkozás érdekében ajánlott több omega-3 zsír fogyasztása.

 

Mi a helyes omega-3 omega-6 arány az étrendben?
A szakemberek szerint a helyes arány 1:3 és 1:5 között van. Ezzel szemben az átlagétrend 1:10 - 1:30 arányban tartalmaz csak omega-3 zsírsavat. A megoldás a magas omega-3 tartalmú olajok fogyasztása. Ilyen a repce, len, dió, mogyoró, tengeri halak olajai.

 

Serkentik az agy funkcióit

Könnyebben tanulnak és gyorsabban fejlődnek értelmi képességeik az omega-3 zsírsavakat szedő gyermekeknek. A legújabb kutatások szerint az omega-3 bevitel hatására javult a gyermekek figyelme, koncentráló képessége és memóriája, valamint jobb lett felfogóképességük. Nyugat-Európában a figyelem középpontjába kerültek az omega-3 zsírsavak, mint a gyermekek táplálkozásának fontos kiegészítői. A legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis a tengeri halakban található omega-3 zsírsavak segítik a gyermekek agyának fejlődését. Javul a feladatmegoldó képességük, és jobb tanulmányi eredményeket érhetnek el az iskolában. Az eredmények annyira meggyőzőek, hogy például a brit kormány azt fontolgatja, hogy az iskolásokat ezentúl nem csak tankönyvekkel, hanem omega-3-mal is rendszeresen ellátja majd.

 

Ha kevés a hal

Az omega-3 zsírsavak táplálkozásunk létfontosságú elemei. Legfőbb forrásunk a tengeri hal, melyből heti 200-300 g-ot ajánlott megenni. Ezzel szemben Magyarországon az átlag fogyasztás ennek kb. egy nyolcada. Más szóval nyolcszor annyi halat kellene ennünk, mint eddig tettük, hogy biztosítsuk az optimális mennyiségű omega-3-bevitelt.

 

Az omega3 hatásai

Az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb hatása, hogy javítják a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését. Az omega-3 zsírsavaknak több fajtájuk van, az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Az omega-3- bevitel különöse akkor fontos, amikor a gyermekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb.14 éves korig.

 

Okosító halolaj

Azoknak a gyerekeknek, akiknek étrendjét megfelelő mennyiségű omega-3-mal egészítették ki, jobb lett a problémamegoldó és koncentráló képességük, valamint gyorsabb lett a felfogásuk. Egy másik, 8-9 évesek körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a rendszeresen omega-3-hoz jutó gyermekek 81%-a jobban olvasott, 67%-a jobban írt, 74%-a pedig jobb eredményeket ért el matematikából.

 

Iskolapadban

Nagyon sok pozitív visszajelzést adnak a szülők és a tanárok egyaránt, hazánkban is. Egy anyuka beszámolója szerint, amióta a kisfia omega-3-at szed, iskolai teljesítménye látványosan javult: a korábbi 50-60%-os matematika felmérők helyett pár hónap elteltével 90%-os eredményt ért el. A halolaj általában nem tartozik a gyerekek kedvencei közé. Léteznek olyan ízesített, kifejezetten jóízű omega-3-készítmények, amit a gyerekek örömmel szednek. Legjobb természetes formájában, olajként magunkhoz venni.