FOGADD EL A PILLANATOT!

Lélekpont - teljesség útján

FOGADD EL A PILLANATOT!

"Mind a szellemi, mind a testi egészség titka az, ha nem siránkozunk a múlt miatt, nem aggódunk a jövőért, hanem bölcsen és komolyan éljük a jelen pillanatot" (Buddha)

"Mind a szellemi, mind a testi egészség titka az, ha nem siránkozunk a múlt miatt, nem aggódunk a jövőért, hanem bölcsen és komolyan éljük a jelen pillanatot" (Buddha)

 

Milyen lenne, ha minden reggel kapnánk egy nagy dobozt, szép, piros masnival átkötve, ami rengeteg ajándékot rejtene? Bizonyára nagyon örülnénk neki. Ugyanilyen örömöket rejtenek a szürke hétköznapok is, már ha képesek vagyunk észrevenni és értékelni azokat. Lenézzük a hétköznapokat és kiemelkedő élményeket kutatunk magunk körül egyfolytában. Holott, ha nagy látószöggel nézzük, az egész életünk szürke hétköznapokból áll, amit néha megszakít egy-egy nagy esemény. A boldogság ígérete a mindennapok ajándékaiban rejlik, nekünk csak annyit kell tennünk, hogy minden nap kibontjuk a csomagunkat és belekukkantunk, mi mindent tartogat aznap számunkra. Sok kis csodát látunk majd, amiért hálásak lehetünk, és aminek örülhetünk. A hawaii huna ősi tanításában pont ezt a folyamatos, csendes örömet és hálát találhatjuk meg, amelytől életünket beragyoghatja a szeretet fénye, csupán az életünkre és a saját fejünkre bocsátott áldás által.

 

Aloha, a szeretet tanítása

 

Túl egyszerűnek tűnik? Csak meg kell áldani az életünket és annak minden szereplőjét? Nem egyszerű, hiszen azt kívánja tőlünk az aloha módszere, hogy mindig legyünk a jelen pillanatban. Ez pedig egyáltalán nem könnyű dolog, hiszen elménk folyamatosan hol a múltban, hol pedig a jövőben vándorol. „Nem kellett volna…”, „Ma már másképp csinálnám…”, „Mi lesz ha…”, „Nem merem, mert még a végén…”. Bánjuk a múltunkat, rágódunk rajta, a következő pillanatban pedig máris eltölt minket a jövőnkért való aggódás. Sötétebbnél sötétebb képeket vetítünk magunk elé a jövőről, amivel rengeteg energiát és időt pazarolunk el. Az alohával a jelenbe kerülhetünk és rákapcsolódhatunk a szeretet rezdüléseire. Egyben tanítás is a háláról, a barátságosan elfogadó magatartásról, az önmagunkkal és környezetünkkel való szeretetteljes kapcsolatról.

 

A szeretet rezdülései

Furcsa lehet, hogy az alohát tanításnak hívjuk, holott eddig a köztudatban csupán köszöntésként volt jelen. Ám nemcsak sziát, szervuszt vagy hellót jelent, hanem sokkal többet: áldást, szeretetet. Az aloha szó egyik jelentése (mert rengeteg jelentése van): megosztom veled a szeretet rezdülését. E módszer segítségével hatásosan, egyszerűen meg tudjuk oldani a problémáinkat, elérjük kitűzött céljainkat és megteremtjük magunknak, a tudatunkkal a kívánt testi és lelki állapotot. Feltöltjük a szürke hétköznapokat életenergiával, és a jelenbe kerülünk, az itt és most ünnepévé tesszük minden pillanatunkat. Ennek a mérhetetlen erőnek a szeretetteljes használata a titka az igazi és mély egészségnek, boldogságnak, jólétnek és sikernek. Amikor ráhangolódunk erre az energiára, működésbe lép és végtelenül egyszerűvé válik tőle minden, ami eddig nehézséget okozott. Azt gondolhatnánk magunkban, hogy “túl könnyű, hogy igaz legyen”. Igen hatásos technika, amely minden egyszerűsége mellett nem könnyű, hiszen folyamatos gyakorlást és alkalmazást igényel.

 

Álmodozás az élet megrontója?

Az álmodozás egyáltalán nem az élet megrontója, ahogy régen hallottuk sokszor szüleinktől. Sőt! Terveink, vágyaink azért születnek, mert ajándékba kapjuk felsőbb énünktől, belső hangunk sugallatára jönnek létre. Lássuk tehát annak őket, amik: ajándéknak, amit becsülni, dédelgetni, nevelgetni kell magunkban, és legfőképp megáldani szeretettel.

 

Hallgassunk a belső hangunkra!

Fontos, hogy azt, ami van, elfogadjuk és szeressük teljes szívünkből, akkor is, ha a megváltoztatására törekszünk. Ugyanis változásra, új valóság létrehozására csak úgy van esélyünk, ha teljesen befogadjuk a jelent. Mondjunk tehát áldást jelenlegi munkánkra, családunkra, gyermekeinkre, barátainkra, ellenségeinkre, mindenre és mindenkire, ami és aki körülvesz minket. Hiszen azért vannak az életünkben, mert mi életre hívtuk őket, és mert most feladatuk van az életünkben. Áldjunk meg mindent, amit életünk folyamán elénk hoz a sors, és figyeljünk, mit tanulhatunk a körülöttünk lévő emberektől és helyzetekből.

 

“…egy mosoly, egy jó beszélgetés, egy illatozó virágszál, csicsergő madarak, a hajadba kapó szél, jó gondolatok, szeretet, egy szép levél, tiszta víz, egészséges táplálék, menni, beszélni, táncolni, rajzolni, nevetni tudni, napsugár, esőcsepp, csillagok az égen, egy erőtől duzzadó fa, apró figyelmességek, egy segítő kéz, kedves szavak és gesztusok…”

 

Hálával elfogadom, amim van, ezzel nyitok kaput a szebb jelen, a teremtés energiái felé.

Az áldás kifejezésének többféle formája van. A következő példákat alkalmazhatjuk minél gyakrabban, hiszen dicsérő, elismerő szavaink a környezetedben élőket is feltöltik energiával.

 

Csodálat:

Dicsérjünk valami jót, amit magunkban vagy a környezetünkben észrevettünk. „Gyönyörű ez a naplemente! Szeretem, hogy ilyen jó humorod van.”

 

Pozitív megerősítés:

Áldjuk meg azt, ami még nincs, de szeretnénk, hogy legyen, vagy azt, ami megvan, de elfelejtettünk hálásnak lenni érte. „Áldott legyen a testem egészsége.”

 

Elismerés:

A hála egyfajta kifejezése valami jó létrejöttéért. „Köszönet az esőnek, a föld táplálásáért.”

 

Előrelátás: a jövő megáldása.

„Áldom az emelkedő jövedelmedet. Köszönöm a tökéletes társamat.”

 

Az aloha békét teremtő szellemiségében elmerülve használhatjuk az áldás erejét a testünk gyógyítására, bevételeink növelésére, családunk szeretetteljes légkörének kialakítására is. – K.G.