Az egészséges haj titka

Lélekpont - teljesség útján

Az egészséges haj titka

Ki ne szeretné, ha szépen csillogó dús haja lenne, mint a reklámokban? A valóságban viszont a többség idő előtti kopaszodással, korpásodással, őszüléssel küzd. Pedig a természetes megoldások közelebb vannak, mint gondolnánk.

 

Ki ne szeretné, ha szépen csillogó dús haja lenne, mint a reklámokban? A valóságban viszont a többség idő előtti kopaszodással, korpásodással, őszüléssel küzd. Pedig a természetes megoldások közelebb vannak, mint gondolnánk.  

 

FEJÜNK ÉKE – A HAJKORONA

A reklámok nem jó tanácsadók. Erre már bizonyára sokan rájöttek. Sok mindenhez van, de az egészséghez egyáltalán nincs közük. Már az elején érdemes leszögezni, hogy csak akkor lesz egészséges a hajunk, bőrünk és körmeink, ha megismerjük azok tönkremenésének okait. Holisztikus szemlélettel mindig a kiváltó okkal kell kezdenünk. Rüdiger Dahlke így ír erről „A lélek nyelve: a betegség” című könyvében:

„Anatómiai szempontból a haj helyezkedik el a legmagasabban. Ereje és fénye saját erőnket és fényünket tükrözi. Amikor egészséges és jó formában van az ember, akkor ugyanez a hajáról is elmondható.

  • A haj a szabadság szimbóluma. Akit korlátoznak a szabadságában, vagy aki saját magát korlátozza, annak korán hullani kezd a haja. A frizurák szellemi tartást is tükröznek.
  • A haj, a hatalom szimbóluma. Akinek korán hullik a haja, az a természetes hatalmi vágyát elfojtja, eltolja a mély árnyékba – a tudatalattiba, ahonnan persze az kitörni szándékozik. Ez testi szinten – hajhullás – mutatja meg, hogy gazdájának törekvése hiábavaló.
  • A haj, a külvilág észlelésére szolgáló antenna. A hajukat korán elveszítők szervezete azzal, hogy feladja a külső antennáit, tudattalan visszahúzódási tendenciájukra világít rá.
  • A haj, mint a szexualitás szimbóluma. A haj, mint a bőr csatolt képződménye, vénuszi minőségeket is hordoz. A szerzeteseknél ez soha nem is volt cél, s a katonák programjában sem szerepel. Ők az országukat szolgálják, így az „ÉN” személyes szabadságának és annak, hogy a másik nemre hasson, a háttérbe kell szorulnia.”

 

MITŐL HULLIK?

A hajhullás hátterében a kimerültség, az életerő csökkenése, a hiányos táplálkozás és a terhelt psziché áll. A modern táplálkozás szakemberei, biokémikusok és hormonspecialisták megállapították, hogy a búzacsíra, a napraforgómagok és a lecitin növelik a haj élettartamát. A saláta, a friss gyümölcs (különösen a sárgabarack), a csonthéjasak és különféle magvak szintén jótékony hatásúak. De fontos szerepet játszik itt a mentálhigiéné is, hiszen a zaklatott lelkiállapot fokozza a hajhullást. Egyszóval minden, ami valóban az egészséget szolgálja, a hajra is előnyös hatással van.

 

TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS

Mivel a savasodás megszüntetése az alapvető feladat, ezért javasolt, hogy az étrend minél több friss és minél kevesebb finomított ételt tartalmazzon. A vegyi anyagok, a klórozott csapvíz, az állati eredetű termékek, a feldolgozott ételek, a kávé, a tea, az alkohol és a cukor lehetőleg minden formában kerülendők, mert erősen savasítanak.

A tejtermékek, a húsok és a tojás rendkívül allergizáló hatásúak, így egy olyan étrend, amely mellőzi ezeket és az ilyen jellegű termékeket, ételeket, különösen ajánlott. Az állati termékekben is nagy mennyiségben előfordulnak különböző vegyi anyagok (antibiotikumok, szintetikus hormonok, nitrátok, nitritek és más, a hajra, bőrre káros méreganyagok). Rövid távon egy organikus, növény-alapú diéta a legcélravezetőbb. A tünetek javulásával bizonyos húsok alkalmanként visszakerülhetnek az étrendbe, de a legjobb, ha csak három-négynaponta.

A mindennapi táplálkozásában első helyet a gyümölcsök és a zöldségek (nyersen) foglalják el, majd a gabonafélék főve (kásák) és a hüvelyesek főve (heti egy-két alkalommal), illetve az olajos magok nyersen, mindennap.

 

BŐRÜNK ÁLLAPOTA

Legnagyobb szervünk, a bőrünk fizikai műszerekkel mérhető határa a testünknek, ami a belső egységünket a külvilágtól - látszólag élesen - elhatárolja. Határozottan ellenáll a külvilág élő és élettelen behatoló elemeinek, ugyanakkor a legfinomabb változásokat, a milliméter ezredrészét is érzékelni tudja. Lelkileg azt a határvonalat jelenti, ami fizikailag elválasztja a belső és a külső világunkat. A számunkra hasznos dolgokat átengedi, a károsakat nem, illetve a belső védelmünket szolgálja. Mint az immunrendszer része, ezt a védettséget szimbolizálja. A test nagyságától függően a bőr testet borító összfelülete 1 - 2 m². A testtömeg 12 százalékát teszi ki. Az elhalt, elhasznált sejtek leperegnek, lehámlanak a felszíni rétegről a bőr mozgása, mozgatása, dörzsölése következtében. A bőr napi rendszeres megújulása az éjfél utáni mintegy négy óra alatt zajlik, amikor a többi sejt pihen. A holdciklus jelentős befolyást gyakorol a bőrképződésre is, hiszen egy holdciklus (28 nap) alatt újul meg a bőr, vagyis közel egy hónap alatt cserélődik ki valamennyi sejt a felhámrétegben. Mivel a bőr belülről épül, ezért itt fokozottan igaz az, hogy: „az vagy, amit megeszel!” A bőrbetegségeknél emiatt először a belső tisztításnak kell elkövetkeznie, majd az egészséges bőrsejtek építése – belülről – azaz a helyes táplálkozással! A hajápoláshoz javasolt táplálkozás egyértelműen alkalmazható a bőrbetegségek esetén is. - Varga Sándor